Ευρεία σύσκεψη του ΙΣΑ με τους Συλλόγους Ασθενών για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με τους Συλλόγους Ασθενών και τους εκπροσώπους των Επιστημονικών Ενώσεων και των Επαγγελματικών Φορέων, με θέμα το Σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας .Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΙΣΑ ,προκειμένου να συζητηθούν τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από το εν λόγω Σχέδιο Νόμου
Εκφράστηκε ο προβληματισμός ότι το νέο σύστημα βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση του ασθενή στην περίθαλψή του καταστρατηγώντας την ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον ασθενή.
Εκπρόσωποι των Φορέων και των Συλλόγων Ασθενών επεσήμαναν ότι ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τόνισαν την επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί η Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας του ασθενή.
Ωστόσο εξέφρασαν την αντίθεσή τους, για την υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό ιατρό στους εξειδικευμένους γιατρούς (gatekeeping).
Μάλιστα αναφέρθηκαν σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έδειξε ότι το 24% των ασθενών αντιμετωπίζουν ήδη εμπόδια στην πρόσβαση στο γιατρό τους.
Εκφράστηκαν φόβοι ότι η αραίωση του δικτύου των συμβεβλημένων ειδικών ιατρών του ΕΟΠΥΥ και τα εμπόδια πρόσβασης των ασθενών σε εξειδικευμένες υπηρεσίες θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Παράλληλα εκφράστηκαν προβληματισμοί για την βιωσιμότητα του νέου συστήματος καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή σου.
Στο πλαίσιο της εισήγησής του ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ανέφερε τα εξής:
«Η ανάγκη για ένα βιώσιμο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας είναι αναμφισβήτητη και αποτελεί προϋπόθεση κάθε σύγχρονου συστήματος υγείας. Ωστόσο το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι πρόχειρο και ανεφάρμοστο. Δεν νοείται να δομείται σύστημα πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χωρίς υγειονομικό χάρτη .Το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου δεν αξιοποιεί ούτε τις υπάρχουσες δομές ούτε το έμψυχο δυναμικό της χώρας που στελεχώνει τα συστήματα υγείας των υπολοίπων χωρών. Ο ΙΣΑ ανοίγει το διάλογο με ασθενείς και φορείς για να συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.»