Το ΕΣΥ είναι υπό διάλυση
Οι υπηρεσίες στο ΕΣΥ απαξιώνονται, συρρικνώνονται και οι πολίτες αναγκάζονται να βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στη τσέπη, για αγορά των υπηρεσιών. Χρόνο με το χρόνο μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση, ενώ, όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), για πρώτη φορά στο ΕΣΥ εντάσσεται Νοσοκομείο (Γενικό Νοσοκομείο ΘΗΡΑΣ) που θα λειτουργεί με ιδιοκτησιακό καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε. Μ.Υ. ΑΕ). Μάλιστα προβλέπεται η τιμολόγηση των υπηρεσιών που θα προσφέρει και η λειτουργία του με ιδία έσοδα.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση στον χώρο της υγείας είναι τα τραγική.
-2% αυξήθηκε η Υγειονομική Περίθαλψη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, χωρίς να καταλήγει ούτε ένα ευρώ στο σύστημα.
-5,2% είναι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας στη χώρα μας (6% προέβλεπε το 2ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ). Το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5%.
-3,1% είναι οι Ιδιωτικές Δαπάνες Υγείας. Το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1%.
-Οι πολίτες της χώρας μας πληρώνουν 5δις ευρώ περισσότερα από τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες για να βρουν την υγεία τους, αν και βιώνουμε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.
Επιπλέον, η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι 520 εκ. ευρώ. Ο Οργανισμός είναι σε κακό οικονομικό χάλι, καθότι αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις. Το βιβλιάριο ασθενείας κατάντησε κουρελόχαρτο και οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες κλείνουν η μία πίσω από την άλλη, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως η δωρεάν Υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων που προωθεί το υπουργείο Υγείας θα στοιχίσει 100εκ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
«Ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από τον ΕΟΠΥΥ παρότι βρίσκεται σε αυτή τη δυσχερή οικονομική κατάσταση. Πρόκειται λοιπόν για επικοινωνιακή διαχείριση της σημερινής κατάστασης και τίποτε άλλο» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας δεν προβλέπει μέτρα ενίσχυσης των Νοσοκομείων. Τα Νοσοκομεία πήραν κρατική χρηματοδότηση 906εκ. ευρώ, από το 1,5δις που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του έτους 2015. Πέρυσι δόθηκαν 2,5δις ευρώ (1,6 δις ευρώ τακτική επιχορήγηση και 900εκ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών).
Όπως υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ, τα Νοσοκομεία οφείλουν πάνω από 1,7δις στους προμηθευτές. Αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Ο προϋπολογισμός του έτους 2016 είναι στο ύψος του εφετινού. Μόνο που δεν ξεκαθαρίζουν από το Υπουργείο Υγείας εάν θα είναι ίδιος με το εκταμιευμένο κονδύλι ή το προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό του έτους 2015. Από τα 906εκ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης, τα 400εκ. ευρώ τα Νοσοκομεία έλαβαν τις τελευταίες ημέρες με την υποσημείωση ότι αν δεν απορροφηθούν μέχρι τέλος του έτους θα επιστρέψουν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με τις διαδικασίες ενταλματοποίησης, τις καθυστερήσεις στους Παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μεγάλο μέρος των εν λόγω κονδυλίων θα επιστραφεί.
Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι «άνθρακας ο θησαυρός» των 4.500 προσλήψεων που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Μία στις τρεις είναι κενές οι οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων. Μία Νοσηλεύτρια για 40 Ασθενείς σε κάθε βάρδια με οφειλόμενες κανονικές άδειες και χιλιάδες ρεπό στο σύνολο του προσωπικού κάθε Νοσοκομείου.
«Το ΕΣΥ καταστρέφεται με την εφαρμογή των μνημονίων» αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και προειδοποιούν ότι θα ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις αντίστασης μαζί με τους κατοίκους και τους φορείς της κάθε περιοχής.