Έρευνα: Οι καυτές πιπεριές χαρίζουν πολλά χρόνια ζωής
Τα καυτερά φαγητά κυρίως όσα περιέχουν πολλές κόκκινες πιπεριές χαρίζουν πολλά χρόνια ζωής.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα η οποία συσχετίζει την κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς με τη μείωση της θνησιμότητας κατά 13%, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπένζαμιν Λίτενμπεργκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, ανέλυσαν διατροφολογικά στοιχεία για πάνω από 16.000 άτομα για μια περίοδο έως 23 ετών.
Η μελέτη συσχέτισε τον αριθμό θανάτων αλλά και το είδος των θανάτων με το είδος της διατροφής. Διαπιστώθηκε ότι οι λάτρεις της καυτερής κόκκινης πιπεριάς τείνουν να ζουν παραπάνω.
Βρέθηκε ότι ο μέσος φανατικός καταναλωτής των καυτερών πιπεριών είναι νεότερος, άνδρας, λευκός, που καπνίζει, πίνει αλκοόλ, έχει χαμηλότερη χοληστερίνη, χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερη μόρφωση, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καυτερές πιπεριές.
Ασαφής πάντως παραμένει ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τις πιπεριές με την μειωμένη θνησιμότητα. Πιθανώς η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό της πιπεριάς που την κάνει τόσο καυτερή, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και επίσης έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, μεταξύ άλλων, επιδρώντας θετικά στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου.