Έρχονται νέες ενέσιμες θεραπείες για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Νέες ενέσιμες θεραπείες για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κυκλοφορούν εδώ και περίπου έξι μήνες και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ανάλογα του GLP, γίνονται μία φορά την εβδομάδα, καλύπτονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία και συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, με λιγότερες υπογλυκαιμίες, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς.
Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, ακαδημαϊκός υπότροφος, Α’ προπαιδευτική παθολογική κλινική ΑΠΘ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Ζαδάλλα Μούσλεχ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή το 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους διαβήτη το οποίο διοργανώνει από τις 9 έως τις 12 Μαΐου στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων.
Tο συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ESE).
Θα παρουσιαστούν 130 εργασίες που έχουν εκπονηθεί από Έλληνες σε συνεργασία με ειδικούς από το εξωτερικό, θα μιλήσουν έλληνες και 15 ξένοι επιστήμονες και θα απονεμηθούν συνολικά οκτώ βραβεία.
«Οι νέες θεραπείες ρυθμίζουν καλύτερα τον σακχαρώδη διαβήτη, απομακρύνοντας τον κίνδυνο υπογλυκαιμιών και επιτυγχάνοντας και μείωση του σωματικού βάρους των πασχόντων. Επιπλέον, επειδή γίνονται μόνο μία φορά την εβδομάδα, οι διαβητικοί αποφεύγουν τις καθημερινές ενέσεις και συνεπώς συμμορφώνονται πιο εύκολα στη θεραπεία τους», εξήγησε ο κ. Μούσλεχ και πρόσθεσε ότι «εκτός από τις ενέσιμες θεραπείες που ήδη κυκλοφορούν, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα ακόμη μία η οποία επίσης πρόκειται για ανάλογο του GLP».
Σύμφωνα με τον κ. Μούσλεχ «ανάσα» για τους διαβητικούς αποτελούν και οι νέες μορφές ινσουλίνης που κυκλοφορούν εδώ και λίγο καιρό στη χώρα μας. Τα πλεονεκτήματά τους είναι ότι μιμούνται τη φυσιολογική έκκριση και δράση της ινσουλίνης του ανθρώπινου οργανισμού και μειώνουν τα υπογλυκαιμικά επεισόδια.
Αύξηση συχνότητας καρκίνου θυρεοειδούς
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μούσλεχ στην αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του θυρεοειδούς τόσο σε νέους όσο και σε μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς.
«Η αύξηση αυτή ώθησε την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία να αναλάβει την ευθύνη και να εκπονήσει ένα πρόγραμμα καταγραφής (registry) των διαγνώσεων που κάνουν οι ενδοκρινολόγοι στα ενδοκρινολογικά τμήματα και στα ιατρεία τους. Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, ενώ έχουμε πάρει και τη σχετική άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η καταγραφή ήδη έχει αρχίσει εδώ και τρεις μήνες. Οι ενδοκρινολόγοι που συμμετέχουν δηλώνουν μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας τις διαγνώσεις του καρκίνου του θυρεοειδούς που έχουν κάνει. Πιστεύω ότι θα έχουμε ενδιαφέροντα στοιχεία σε σύντομο χρονικό διάστημα», επισήμανε ο κ. Μούσλεχ. Το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιαστεί στο συνέδριο.
Παράλληλα εξήγησε ότι οι πιθανές αιτίες για την αύξηση των περιστατικών αυτών είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ενοχοποιείται η πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, τις συνέπειες του οποίου υφιστάμεθα μέχρι σήμερα.
Νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας
Ο κ. Μούσλεχ αναφέρθηκε και σε ακόμη ένα θέμα που θα συζητηθεί στο συνέδριο και το οποίο αφορά ένα καινούργιο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας. Κυκλοφορεί εδώ και έναν χρόνο και στην Ελλάδα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς επιτυγχάνει σημαντική μείωση του βάρους, συνδυαζόμενο με υγιεινή διατροφή και καθημερινή άσκηση.
Βιταμίνη D
Ο κ. Μούσλεχ μίλησε και για την έλλειψη της βιταμίνης D στις μεσογειακές χώρες όπως είναι η Ελλάδα. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων εξέδωσε για πρώτη φορά κατευθυντήριες οδηγίες για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των Ελλήνων που εμφανίζουν σημαντική ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Φρένο στους ακρωτηριασμούς με μεταμόσχευση
Την ίδια στιγμή φρένο στους ανεξέλεγκτους ακρωτηριασμούς των διαβητικών ποδιών μπορεί να βάλει μία σύγχρονη μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Περούτζια της γειτονικής Ιταλίας.
Όπως εξήγησε η ειδική γραμματέας της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, διευθύντρια Ενδοκρινολογικού τμήματος στο ΓΝ Κρατικό Νίκαιας Αγ. Παντελεήμων, Γεωργία Κάσση, οι ιταλοί επιστήμονες παίρνουν δέρμα από τον ίδιο τον ασθενή και το μεταμοσχεύουν πάνω στην πληγή που έχει δημιουργηθεί στο πόδι του. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν να σώσουν τα πόδια των διαβητικών που εμφανίζουν έλκη, τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε γάγγραινα και να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό εφόσον δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
Σύμφωνα με την ίδια οι ακρωτηριασμοί παραμένουν ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα, γεγονός για το οποίο ευθύνονται τόσο οι ασθενείς που αμελούν να ελέγχουν συστηματικά τα πόδια τους όσο και οι γιατροί οι οποίοι δεν κάνουν εκτεταμένο έλεγχο.
«Κάθε γιατρός πρέπει να ελέγξει τα κάτω άκρα του διαβητικού ασθενούς ακόμη και με τα χέρια του. Πρέπει να κάνει μια νευρολογική εκτίμηση, να εξετάσει την κατάσταση των αρτηριών. Είναι σημαντικό το πόδι να είναι θερμό κι αν υπάρχει τραύμα να διατηρείται η ιδανική υγρασία», είπε η κ. Κάσση.
Παράλληλα ανέφερε ότι οι διαβητικοί πρέπει να κάνουν πελματογράφημα, ώστε να βρουν το κατάλληλο πέλμα για τους ίδιους, και στη συνέχεια να επιλέγουν τα παπούτσια τους προσέχοντας να είναι φτιαγμένα από ειδικό δέρμα και να μην έχουν ραφές που να ακουμπούν στην πληγή που μπορεί να έχουν στα πόδια τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Κάσση και στα σπάνια μεταβολικά νοσήματα, τα οποία θα συζητηθούν στο συνέδριο.
Όπως είπε, εμφανίζονται συνήθως σε νεογνά και παιδιά και το ποσοστό τους στην Ελλάδα αγγίζει το 7%.
«Έχουμε 10.000 ένζυμα στον οργανισμό μας κι από αυτά έχουμε αναγνωρίσει μόλις τα 588. Όταν κάποια από τα 10.000 ένζυμα δεν υπάρχουν στον οργανισμό μας, τότε μπορεί να εκδηλωθεί ένα σπάνιο μεταβολικό νόσημα. Στο συνέδριο θα μιλήσει ο καθηγητής Tim Barrett, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα πανευρωπαϊκό πρωτόκολλο για τους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισης αυτών των νοσημάτων», εξήγησε η κ. Κάσση και πρόσθεσε ότι «η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποτρέψει το θάνατο ενός νεογνού ή ενός παιδιού και να το βοηθήσει να ζήσει μια σχεδόν φυσιολογική ζωή τηρώντας φυσικά αυστηρούς κανόνες διατροφής. Μια εξέταση αίματος για την αναζήτηση συγκεκριμένων ενζύμων μάς επιτρέπει να διαγνώσουμε εάν κάποιος πάσχει από μεταβολικό νόσημα».
Νέες θεραπείες στη θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια
Στο καθαρό μήνυμα των επιστημονικών εξελίξεων στην Ενδοκρινολογία, τον Σακχαρώδη Διαβήτη και το Μεταβολισμό, που θα δώσει και φέτος το 45ο Πανελλήνιο Ενδοκρινολογικό Συνέδριο, αναφέρθηκε η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη.
Όπως είπε, για πρώτη φορά ευρωπαίοι και έλληνες ενδοκρινολόγοι θα συζητήσουν τη σφαιρική προσέγγιση της διάγνωσης και της θεραπείας των διαβητικών ασθενών, χρησιμοποιώντας ως μοντέλο τον σακχαρώδη διαβήτη της εγκυμοσύνης, μέσα από το οποίο θα προβληθεί η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ενδοκρινολόγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα συζητηθεί στο ESE and UEMS SYMPOSIUM «ειδικών ομάδων ασθενών» που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη (Moderators: E. Diamanti-Kandarakis, G. Kassi, European Training Requirements in Endocrinology as defined by the UEMS Section of Endocrinology A. Luger, ESE spectrum of postgraduate education C. Schalin-Jantti, Gestational diabetes as an example of an integrative approach D. Macut).
«Επιπλέον στους ειδικούς τομείς της Ενδοκρινολογίας θα συζητηθούν οι καινούργιες θεραπείες στη θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια από τον καθηγητή Πέτρο Perro. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη επιπλοκή όπου το 30%-50% των ασθενών με πάθηση του θυρεοειδούς θα εμφανίσουν μια μορφή θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας, εκ των οποίων το 3%-5% θα έχουν σοβαρά συμπτώματα που οδηγούν έως και σε σημαντική απώλεια όρασης. Οι πιο πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η ασθένεια πλήττει 16/100.000 γυναίκες και 3/100.000 άνδρες, με τους άνδρες όμως να υποφέρουν με τις πλέον βαριές μορφές της ασθένειας, ενώ οι καπνιστές έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να την παρουσιάσουν», τόνισε η κ. Διαμάντη-Κανδαράκη.
Σύμφωνα με την ίδια, η καθηγήτρια κ. Αλεβιζάκη θα μιλήσει για τις καινούργιες θεραπείες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς, ο οποίος αποτελεί τη συχνότερη νεοπλασία των ενδοκρινών αδένων (90%). Αντιστοιχεί στο 1%-2% των συμπαγών νεοπλασμάτων με ετήσια παγκόσμια επίπτωση που κυμαίνεται από 0,5 έως 10 νέους ασθενείς το έτος ανά 100.000 κατοίκους. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι 45-50 έτη και εμφανίζεται πολύ σπάνια σε άτομα νεότερα των 16 ετών. Στην Ελλάδα η επίπτωση κυμαίνεται στους 1,6 νέους ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο η επίπτωσή του έχει αυξηθεί σημαντικά χωρίς όμως να παρατηρείται ανάλογη αύξηση της θνητότητας.