Έρχεται ο οικογενειακός γιατρός και οι ΤΟΜΥ Υγείας! Όλες οι αλλαγές!
Αυστηροί κανόνες για να δει κανείς εξειδικευμένο γιατρό στον ιδιωτικό τομέα αλλά και για να κάνει εξετάσεις, προβλέπει το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή και οδεύει προς ψήφιση.
Όπως αναφέρεται σε σχετική διάταξη «η παραπομπή από τον οικογενειακό ιατρό είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας και στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με εξαίρεση τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά».
Οικογενειακός γιατρός μπορεί να είναι ένας παθολόγος, ή γενικός γιατρός ή παιδίατρος υπάλληλος του σημερινού ΠΕΔΥ ή ιδιώτης συμβεβλημένος που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Κάθε οικογενειακός γιατρός δεν μπορεί να έχει παραπάνω από 2.000 εγγεγραμμένους πολίτες. Όλοι οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι στην τοπική μονάδα.
Έρχονται οι ΤΟΜΥ
Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (Το.Μ.Υ.) ως αποκεντρωμένων μονάδων των Κέντρων Υγείας και η στελέχωσή τους από μια Ομάδα Υγείας, με βασικό πυλώνα τον οικογενειακό γιατρό.
Τα Κέντρα Υγείας θα έχουν δυνατότητα όλων των εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων, ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), οδοντιάτρους, τμήμα φροντίδας μητέρας παιδιού και παιδιού- εφήβου, φυσικοθεραπευτές και λογοθεραπευτές, τμήμα πρόληψης και κοινωνικής ιατρικής όπως και ιατρικής εργασίας.
Σε κάθε Κέντρο Υγείας θα υπάρχει οδοντιατρείο με «Οδοντιατρική Ομάδα». Ελάχιστη σύνθεση αυτής είναι ένας οδοντίατρος, ένας βοηθός και ένας νοσηλευτής. Η ομάδα οφείλει εκτός από τις υπηρεσίες της στο Κέντρο αν ενημερώνει παιδιά και ενήλικες και να προάγει την στοματική υγεία. Στα νοσοκομεία θα υπάρχει Συντονιστής Οδοντίατρος που θα συντονίζει και την ΠΦΥ.