Ερχεται νέο, σούπερ εμβόλιο για τη γρίπη;
Ενα βήμα πιο κοντά στον στόχο της δημιουργίας ενός «οικουμενικού» εμβολίου για τον ιό της γρίπης, το οποίο θα προσφέρει προστασία από όλα τα στελέχη του, βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα.
Ερευνητές του εργαστηρίου Μοριακής Γενετικής και Ανοσολογίας του πανεπιστημίου Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον Τζέφρι Ράβετς, ανακάλυψαν ότι οι χημικές αλλοιώσεις σε συγκεκριμένη περιοχή των αντισωμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων εμβολίων. «Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να αποτελούν ένα προκαταρκτικό βήμα προς την ανάπτυξη ενός οικουμενικού εμβολίου ενάντια σε μια ευρεία γκάμα ιών της γρίπης» αναφέρει ο Ράβετς.
Τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά μέχρι στιγμής είναι σχεδιασμένα ώστε να στοχεύουν στα στελέχη Η1 και Η3 του ιού της γρίπης τύπου Α και μερικών στελεχών του τύπου Β, που κατά τις προβλέψεις των ειδικών θα είναι κυρίαρχα στις επερχόμενες χειμερινές σεζόν. Σε περίπτωση που οι προβλέψεις των ειδικών πέσουν έξω, τότε τα εμβόλια αποδεικνύονται αναποτελεσματικά. «Παρά το γεγονός ότι τα συμβατικά εμβόλια προστατεύουν ενάντια σε λίγα μόνο στελέχη, συνήθως τρία, τα πειράματα δείχνουν ότι αν συμπεριλάβουμε μεταλλαγμένα αντισώματα μέσα στο εμβόλιο, μπορεί να καταφέρουμε να πετύχουμε ευρύτερη προστασία εναντίον περισσότερων στελεχών του ιού ταυτοχρόνως» προσθέτει ο Ράβετς.
Ανοσοκύτταρα
Η νέα στρατηγική των επιστημόνων περιστρέφεται γύρω από την περιοχή Fc των αντισωμάτων, δηλαδή το σημείο που τα συνδέει με τα ανοσοκύτταρα. Οι ειδικοί γνώριζαν ήδη ότι τυχόν τροποποιήσεις σε αυτή την περιοχή επηρεάζουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των αντισωμάτων με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό στόχος της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να διερευνηθούν οι αλλαγές που επιφέρουν.
Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να εφαρμόσουν τη νέα στρατηγική τους για τη βελτίωση των υπαρχόντων εμβολίων, με απώτερο σκοπό την παρασκευή ενός «οικουμενικού» εμβολίου που θα προσφέρει ισόβια ανοσία απέναντι σε όλα τα στελέχη του ιού της γρίπης τύπου Α και Β.