Ερχεται εμβόλιο για την αλλεργία για τα φυστίκια;
Μέχρι σήμερα, η μόνη λύση για τους αλλεργικούς στα φιστίκια ήταν η αποφυγή της κατανάλωσης της ένοχης τροφής. Σήμερα, ωστόσο, ένα εμβόλιο για την αλλεργία στα φιστίκια με τη μορφή ρινικού σπρέι, που ανέπτυξαν επιστήμονες από το Michigan University και δοκιμάστηκε στα ποντίκια, φαίνεται πολλά υποσχόμενο.
Το θεραπευτικό εμβόλιο που «γεννήθηκε» στο Κέντρο Τροφικών Αλλεργιών «Mary H. Weiser» του πανεπιστημίου είναι μια νέα μορφή ανοσοθεραπείας, που σύμφωνα και με την επικεφαλής της μελέτης Jessica O’Konek φιλοδοξεί «να αλλάξει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος».
«Ανακατευθύνοντας τις ανοσολογικές αντιδράσεις, το εμβόλιό μας όχι μόνο καταστέλλει την όποια αλλεργική αντίδραση, αλλά και προλαμβάνει την ενεργοποίηση κυττάρων που θα μπορούσαν να εκκινήσουν τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις» σημειώνει.
Στη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης, το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς αντιδρά υπερβολικά σε ένα αλλεργιογόνο. Οταν η αλλεργία έχει ήδη εκδηλωθεί, η ανοσοθεραπεία έρχεται να επανεκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανέχεται το αλλεργιογόνο. Ωστόσο, η ανοχή αυτή μπορεί να χαθεί αν δεν υπάρχει συνέπεια στις δόσεις συντήρησης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η ανοσοθεραπεία συνοδεύεται από ανεπιθύμητες ενέργειες. Σημειώνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία οι επισκέψεις στα επείγοντα με σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις έχουν αυξηθεί κατά 400%, με αποτέλεσμα η ανάγκη για αποτελεσματικές, πιο ασφαλείς θεραπείες, με μεγαλύτερη διάρκεια, να μοιάζει ολοένα και πιο επιτακτική.
Το νέο εμβόλιο περιέχει πρωτεΐνες φιστικιών και ένα νανογαλάκτωμα αποτελούμενο από μικροσκοπικές σταγόνες ελαίου σόγιας (μεγέθους 350-400 νανομέτρων, δηλαδή 200 φορές μικρότερες από τη διάμετρο μιας τρίχας). Η μελέτη από τις δοκιμές του σε ποντίκια, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Allergy and Clinical Immunology», έδειξε ότι τρεις δόσεις του διαρινικού εμβολίου για δύο μήνες προστατεύουν από την εμφάνιση εντοπισμένων αλλεργικών συμπτωμάτων, όπως η φαγούρα και τα πρησμένα μάτια, αλλά και σοβαρότερων συμπτωμάτων, όπως ο συριγμός και το αλλεργικό σοκ.
Τα πειράματα συνεχίζονται και αν στεφθούν με επιτυχία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κλινική μελέτη του εμβολίου στους ανθρώπους.