Επαναστατικό χάπι θα καταργήσει τη μαστογραφία;
Αμερικανοί ερευνητές φιλοδοξούν να αλλάξουν τον τρόπο διάγνωσης του καρκίνου του μαστού χάρη σε μια νέα, μη επεμβατική πρακτική που ανέπτυξαν σε μορφή χαπιού. Οπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «Molecular Pharmaceutics», το χάπι φωτίζει τους καρκινικούς όγκους όταν αυτοί εκτεθούν σε υπέρυθρο φως, χωρίς τη χρήση ακτινοβολίας.
Η μαστογραφία, ως γνωστόν, συνεπάγεται χρήση ακτινοβολίας για να συλλέξει πληροφορίες για τον μαστικό ιστό, το σημείο και το μέγεθος του όγκου, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει περαιτέρω πληροφορίες αν το μόρφωμα είναι καλόηθες ή ύποπτο για καρκίνο. Αυτό έχει ως συνέπεια μία στις τρεις υγιείς γυναίκες να υποβάλλεται σε αχρείαστες ιατρικές διαδικασίες, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη στη Δανία.
Ο Γκρεγκ Θάρμπερ, επίκουρος καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, και οι συνεργάτες του θέλησαν λοιπόν να σχεδιάσουν μία ασφαλή και ακριβή τεχνική, που όμως δεν θα είναι επεμβατική.
Ετσι, συνδύασαν δύο είδη μορίων σε ένα χάπι: το ένα μόριο προσδένεται σε πρωτεΐνες επιφανείας των καρκινικών κυττάρων του μαστού και μία χρωστική φορτίζει αρνητικά τις ομάδες θειικού που προσδένονται σε αυτό. Οι ομάδες θειικού ενισχύουν τη διαλυτότητα της φωσφορίζουσας υπέρυθρης χρωστικής, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ανίχνευσης του όγκου. Η δοκιμή που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι το χάπι απορροφάται από την αιματική κυκλοφορία και τα συστατικά του πάνε και προσδένονται ειδικά πάνω στα καρκινικά κύτταρα. Αυτό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι έχουν κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για πιο ακριβή, ασφαλή και μη επεμβατική διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, δεν αποκλείουν στο εγγύς μέλλον το χάπι να τροποποιηθεί ώστε να συντελέσει στη διάγνωση και άλλων παθήσεων.