Ενθαρρυντικά τα νέα για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα
Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα νέα για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ύστερα από τα αποτελέσματα νέου φαρμάκου για «δύσκολες» περιπτώσεις. Συγκεκριμένα μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα και βελτιώνει την καθημερινή λειτουργικότητα των ασθενών, στους οποίους άλλες θεραπείες είχαν αποτύχει. Τη σχετική δημοσίευση έκαναν, στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “The New England Journal ofMedicine”, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσολογίας και ρευματολογίας Μαρκ Τζενοβέζε του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τον κ. Τζενοβέζε «είναι το πρώτο φάρμακο που δείχνει ορατό κλινικό όφελος για ασθενείς στους οποίους έχει αποτύχει κάθε άλλο εμπορικό φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα».
Πιο αναλυτικά, αποτελέσματα για το φάρμακο baricitinib προέκυψαν από κλινική δοκιμή (φάσης 3), τυχαιοποιημένης, διπλά «τυφλής» και με χρήση εικονικού φαρμάκου (πλασέμπο). Η κλινική δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε 178 ιατρικά κέντρα σε 24 χώρες, στη διάρκεια 24 εβδομάδων. Το νέο φάρμακο δοκίμασαν 527 ασθενείς, σε μορφή χαπιού, που έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα για 14 συναπτά κατά μέσο όρο έτη.
Το νέο φάρμακο εστιάζει σε ασθενείς, με μέτρια έως σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα, που έχει πλήξει τουλάχιστον έξι αρθρώσεις. Οι ασθενείς χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη έπαιρνε 4 μιλιγκράμ baricitinib ημερησίως, η δεύτερη τη μισή δόση και η τρίτη ένα ψευδοφάρμακο.
Όπως προέκυψε το 55% των ασθενών της πρώτης ομάδας υψηλής δοσολογίας εμφάνισαν μείωση τουλάχιστον 20% στον αριθμό των προσβεβλημένων αρθρώσεων, ποσοστό που ήταν 49% στην δεύτερη ομάδα της χαμηλότερης δοσολογίας και 26% στην περίπτωση του πλασέμπο. Επίσης, ανεξάρτητα από τη δόση, οι ασθενείς που είχαν πάρει το φάρμακο, εμφάνισαν μείωση των δεικτών φλεγμονής και βελτιωμένη λειτουργικότητα των αρθρώσεών τους.
Όσον αφορά στις παρενέργειες αυτές αφορούσαν κυρίως συχνότερες ήπιες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Σοβαρές θεωρήθηκαν οι παρενέργειες στο 4% (χαμηλή δόση) έως 10% (μεγάλη δόση) των ασθενών. Το 1% έως 4% αντίστοιχα εμφάνισαν έρπη ζωστήρα, ενώ καταγράφηκε και αύξηση της «καλής» και «κακής» χοληστερόλης.
Το φάρμακο παράγεται από τη φαρμακευτική Eli Lilly, η οποία έχει ήδη καταθέσει αίτηση έγκρισης για κυκλοφορία του στην αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).