Ενημερωτική εκστρατεία: «Εμβολιάζομαι-Θωρακίζομαι»
Με οδηγό την μακρόχρονη ιστορία της και την βαριά της κληρονομιά στην ανακάλυψη, παραγωγή και διάθεση εμβολίων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, η MSD οργανώνει μία μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία στη χώρα μας με βασικό μήνυμα «Εμβολιάζομαι – Θωρακίζομαι», με σκοπό την αφύπνιση του κοινού για την αξία του εμβολιασμού.
Η ενημερωτική καμπάνια της MSD ξεκινά τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, με βασικό όχημα μία μεγάλη ελληνική πύλη ενημέρωσης για τα εμβόλια, την ιστοσελίδα Thorakizomai.gr όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν υπεύθυνα για κάθε τι που αφορά στον εμβολιασμό και τα εμβόλια.
Ταυτόχρονα, συρμοί του μετρό θα ντυθούν τον Οκτώβριο με τη διαφημιστική εικόνα της καμπάνιας προκειμένου να μεταφέρουν το μήνυμα για την αξία του εμβολιασμού στην παιδική και την εφηβική ηλικία αλλά και στην ενήλικη ζωή. Επίσης, σε επιλεγμένα σημεία θα διανέμεται πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τον εμβολιασμό.
Σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι της αξίας και της ασφάλειας των εμβολίων καθώς και οι λεπτομέρειες της εκστρατείας. Βασικοί ομιλητές ήταν η Διευθύνουσα Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας κα. Agata Jakoncic, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων και επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Βασιλική Σπούλου, ο παιδίατρος – Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος ιατρικού τμήματος εμβολίων της MSD κ. Γιώργος Τρίμης και ο Business Unit Director της MSD για τα εμβόλια κ. Νίκος Μαρκουλάτος.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας κα. Agata Jakoncic στην ομιλία της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μία εταιρεία σαν την MSD με 100 χρόνια ιστορίας στην πρώτη γραμμή της έρευνας για την πρόληψη και αντιμετώπιση απειλητικών για την ανθρώπινη ζωή ασθενειών, αντιλαμβάνεται ως δική της ευθύνη την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του πληθυσμού σε θέματα υγείας. Ειδικά σε ότι αφορά στην προστασία των ανθρώπων μέσω των εμβολίων, η MSD και οι ερευνητές της αναπτύσσουν εμβόλια για την προστασία των παιδιών, των εφήβων και ενηλίκων τα τελευταία 100 χρόνια. Στην MSD θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μας να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά με τις δημόσιες αρχές, διασφαλίζοντας ότι όλοι επωφελούνται από το δημόσιο πρόγραμμα εμβολιασμού», κατέληξε η κα. Agata Jakoncic.
Επ’ ευκαιρίας έναρξης της εκστρατείας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μ. Βλασταράκος δήλωσε: «Η ανάπτυξη, σε παγκόσμιο επίπεδο, του αντιεμβολιαστικού κινήματος, έχει ήδη ολέθρια αποτελέσματα. Εν έτει 2017, επανεμφανίστηκε η ιλαρά, μία νόσος που για πολλά χρόνια την είχαμε ξεχάσει στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μία νόσος, που πριν κυκλοφορήσει το σχετικό εμβόλιο, αποτελούσε μεγάλη απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν του Ιπποκράτη είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο εμβολιασμός προλαμβάνει την αρρώστια, θωρακίζει την υγεία και σε αυτό το σκοπό θα πρέπει να συνδράμουν η Πολιτεία, οι Ιατροί και όλοι οι Επαγγελματίες Υγείας, αλλά και οι πολίτες».
Η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής κα. Β. Σπούλου μιλώντας στην εκδήλωση τόνισε: «Το Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων χαιρετίζει την προσπάθεια της MSD για ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού και την παροχή έγκυρης πληροφόρησης. Τα σημερινά γεγονότα σχετικά με την έξαρση της ιλαράς φέρνουν στο προσκήνιο πιο έντονα από ποτέ την αναγκαιότητα της θωράκισης όλων μας από ασθένειες που είναι ξεχασμένες αλλά συνεχίζουν να μας απειλούν. Τα οφέλη των εμβολίων για την δημόσια υγεία έχουν αναδειχθεί μέσα στα τελευταία 100 και πλέον χρόνια σώζοντας εκατομμύρια ζωές, προστατεύοντας πολλές περισσότερες και εξοικονομώντας οικονομικούς πόρους για το σύστημα υγείας. Η διασφαλίζει της δημόσιας υγείας μέσω των εμβολιασμών, είναι ευθύνη όλων μας: της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας, του φαρμακευτικού κλάδου αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Το Κολλέγιο Παιδιάτρων στέκεται αρωγός σε κάθε ενέργεια σωστής ενημέρωσης του κοινού που θα οδηγήσει στην επίτευξη αυτού του κοινού στόχου όλων μας».
Ο υπεύθυνος του ιατρικού τμήματος των εμβολίων της MSD κ. Γ. Τρίμης, παιδίατρος ο ίδιος, αναφέρθηκε στην προσφορά του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, επικαλούμενος τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σύμφωνα με τα οποία κάθε χρόνο τα εμβόλια προλαμβάνουν 2-3 εκατομμύρια θανάτους και αποτρέπουν αναπηρίες σε 750.000 παιδιά, ενώ η βελτιστοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης μπορεί να αποτρέψει άλλους 1.5 εκατομμύριο θανάτους ετησίως.
Ο κ. Τρίμης προτρέποντας χαρακτηριστικά «ας φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς εμβόλια», τόνισε ότι: «πριν την ανάπτυξη των εμβολίων, η πολιομυελίτιδα προκαλούσε παραλύσεις σε 350.000 άτομα, η διφθερίτιδα ήταν ένα από τα πιο συνηθισμένα αίτια θανάτου σε μικρά παιδιά και η ερυθρά προκαλούσε εκ γενετής ελλείμματα και νοητική καθυστέρησε σε 20.000 νεογέννητα, ενώ η ιλαρά προσέβαλε περίπου 130 εκατομμύρια άτομα».
Ωστόσο, το εμβόλιο δεν αφορά μόνο τον εμβολιαζόμενο, συνέχισε ο κ. Τρίμης. Αφορά μια ολόκληρη κοινωνία, διότι όταν εμβολιάζεται ένας ικανός αριθμός ατόμων έναντι μιας ασθένειας, τότε η νόσος δεν διασπείρεται και αυτή η «ανοσία κοινότητας» προστατεύει και εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, μεταξύ των οποίων και πολύ ευπαθή άτομα, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, τα οποία για ιατρικούς λόγους δε μπορούν να εμβολιαστούν τα ίδια.. Γι’ αυτό τον λόγο η εμβολιασμός, πέρα από δικαίωμα και ευθύνη όλων μας, είναι η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση που έχει ποτέ ανακαλυφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ταυτόχρονα τα εμβόλια του σήμερα αντιπροσωπεύουν μια λύση στα τρέχοντα ζητήματα υγείας καθώς είναι οικονομικώς αποδοτικές παρεμβάσεις, όπως τα εμβόλια έναντι του HPV και του έρπητα ζωστήρα, ενώ δεν τίθεται θέμα υπερκατανάλωσης ή υπερσυνταγογράφησης.
Ο εμβολιασμός παρέχει σημαντικές οικονομίες κλίμακος, με την αποφυγή των άμεσων δαπανών υγείας: αποτροπή νοσηλειών, εισαγωγών σε ΜΕΘ, θανάτων, μείωση αντοχής μικροοργανισμών, άσκοπης κατανάλωσης αντιβιοτικών.
Σε ότι αφορά την ασφάλεια των εμβολίων, ο κ. Γ. Τρίμης ανέφερε ότι θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι, κάθε παρτίδα εμβολίου υπόκειται σε πάνω από 50 ποιοτικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές υγείας, ενώ οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν συνδεθεί με τα εμβόλια είναι ελάχιστες και υπολείπονται σε πολλαπλάσιο βαθμό του οφέλους που αυτά παρέχουν.
Ο κ. Ν. Μαρκουλάτος, μιλώντας για την καμπάνια της MSD, επισήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι η συνέχεια στη μακρά διαδρομή της εταιρείας στην ανακάλυψη και ανάπτυξη των εμβολίων που συνεχίζεται έως σήμερα και θα συνεχιστεί στο μέλλον, καθώς η MSD επενδύει στον τομέα των εμβολίων τόσο σε οικονομικούς πόρους όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Η MSD είναι η πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα των εμβολίων, συνεισφέροντας στην πρόληψη νοσημάτων όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η ερυθρά, η ανεμευλογιά, η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό, η ηπατίτιδα Α και Β, η πνευμονιοκοκκική νόσος, ο έρπης ζωστήρας, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αλλά και άλλοι καρκίνοι της πρωκτογεννητικής χώρας που προκαλούνται από τον ιό HPV. Μέσα από την ενημερωτική εκστρατεία, η MSD επιδιώκει να αφυπνίσει το κοινό, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από υπεύθυνους και αναγνωρισμένους φορείς.