Ενημέρωση δασκάλων και παιδιών για τον καρκίνο του δέρματος
Με την καμπάνια ενημέρωσης SunPass (Πρόγραμμα Επισήμανσης των Σχολείων-νηπιαγωγεία & δημοτικά σχολεία), το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος (ESCF) σε συνεργασία με τα Δερματολογικά Εργαστήρια Avène στοχεύουν στην ενημέρωση & την ευαισθητοποίηση του διδακτικού προσωπικού, των γονέων και των παιδιών σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος καθώς και την πρόληψη αυτού χάρη στην προστασία από τον ήλιο από την πολύ μικρή ακόμη ηλικία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε άτομο διαθέτει το προσωπικό του “ηλιακό κεφαλαίο”, το οποίο μειώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η μείωση αρχίζει στην παιδική ηλικία και είναι αδύνατο να ανακτηθεί το κεφάλαιο που έχει ήδη χαθεί. Για να αποφευχθεί η πολύ γρήγορη εξάντληση του ηλιακού αυτού κεφαλαίου, θα πρέπει η πρόληψη να ξεκινάει από την πολύ μικρή ηλικία. Η πρόληψη των βλαπτικών επιδράσεων του ήλιου από την παιδική ηλικία έχει ως αποτέλεσμα τη διαφύλαξη της υγείας του δέρματος και την εξασφάλιση του μέλλοντος του. Η έλλειψη συνετής συμπεριφοράς κατά την έκθεση στον ήλιο τείνει να προσδώσει στους δερματικούς καρκίνους τη διάσταση μιας πραγματικής επιδημίας.
Σημειώνεται πως σε χώρες όπως η Γερμανία, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από καρκίνο του δέρματος αυξάνεται κατά 7% έως 10% κάθε χρόνο. Το 2010 έχουν καταγραφεί περίπου 220.000 νέα περιστατικά. Η αόρατη ακτινοβολία την οποία εκπέμπει ο ήλιος, η υπεριώδης ακτινοβολία, συνιστά τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Οι στατιστικές δείχνουν ότι θα πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο. Δε χρειάζεται να τον αποφεύγουμε τελείως, αλλά κυρίως να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες με σκοπό να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Σχετικά με το Πρόγραμμα Επισήμανσης των Σχολείων
Τα παιδιά, ειδικότερα, θα πρέπει να προστατεύονται. Το δέρμα τους είναι πολύ λεπτό και δε διαθέτει ακόμα τους φυσικούς μηχανισμούς προστασίας από τη UV ακτινοβολία. Κάθε ηλιακό έγκαυμα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή. Για το λόγο αυτό τα παιδιά, από πολύ μικρά, θα πρέπει να προστατεύονται από την πολύ έντονη έκθεση.
Τα σχολεία τα οποία υιοθετούν όλες τις διατάξεις της σύμβασης για την αντηλιακή προστασία λαμβάνουν την επισήμανση «Σχολείο που έχει λάβει μέτρα για τη σωστή αντηλιακή προστασία». Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί εκπαιδεύονται σχετικά με τις επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα και τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Τα σχολεία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ελέγχουν την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων και να αναθεωρούν κάθε χρόνο τη σύμβασή τους για την αντηλιακή προστασία, εάν είναι απαραίτητο.
Σχετικά με τον ήλιο και το δέρμα μας
Ο άνθρωπος χρειάζεται τον ήλιο για διάφορους λόγους: για τη φυσική του ευεξία, την παραγωγή βιταμίνης D και τη διέγερση του μεταβολισμού του. Δεκαπέντε (15) λεπτά καθημερινής έκθεσης είναι αρκετά για όλα τα παραπάνω.
Αντίθετα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος, και ως εκ τούτου, τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος στη μετέπειτα ζωή. Η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία διακρίνεται σε δύο είδη : τη UVB ακτινοβολία με βραχύ μήκος κύματος που διαπερνά μόνο τις ανώτερες στιβάδες του δέρματος και τη UVA ακτινοβολία που διεισδύει στις βαθύτερες στιβάδες και επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος. Τα δύο αυτά είδη ακτινοβολίας μπορούν μακροπρόθεσμα να προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος τροποποιώντας τις γονιδιακές πληροφορίες που περιέχονται στα δερματικά κύτταρα.