Ενας στους τρεις Έλληνες με ρευματικές παθήσεις
Το 27% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από κάποια από τις 200 περίπου Ρευματικές Παθήσεις (ΡΠ). Προσβάλλουν κυρίως τις αρθρώσεις, τους μύες και τα μαλακά μόρια αλλά συχνά και τα εσωτερικά όργανα. Περιλαμβάνουν νοσήματα εκφυλιστικά όπως η Οστεοαρθρίτιδα, μεταβολικά όπως η Οστεοπόρωση, φλεγμονώδεις αρθρίτιδες όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, συστηματικά αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα όπως τα Περιοδικά Εμπύρετα Σύνδρομα.
Οι ΡΠ αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας, είναι υπεύθυνες για το 60% των αναρρωτικών αδειών μακράς διαρκείας και οδηγούν εκτός εργασίας το 50% των ασθενών. Περιλαμβάνονται ανάμεσα στα κύρια νοσήματα που επιβαρύνουν το κοινωνικοοικονομικό σύνολο. Λόγω της φύσης και της εξέλιξης των νοσημάτων αυτών και της επίδρασής τους στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πασχόντων συνοδεύονται από υψηλές δαπάνες για το σύστημα υγείας, τον ασθενή αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Οι πάσχοντες υφίστανται δραματικές συνέπειες στην προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή.
Στην ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρευματοπαθείς στη χώρα μας καθώς και στη δρομολόγηση των κατάλληλων λύσεων στοχεύει η διοργάνωση ειδικού Forum, που διοργανώνεται την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στα Γραφεία της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ (Μεσογείων 387, Αγ. Παρασκευή) από τις 09:30 μέχρι τις 18:30.
Το Forum με τίτλο «Βελτιστοποίηση της αντιμετώπισης των Ρευματικών Παθήσεων» διοργανώνεται από το «Εθνικό Συμβούλιο για τις Ρευματικές Παθήσεις» αποτελούμενο από την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) και όλες τις Ενώσεις Ασθενών με Ρευματικές Παθήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Πρόκειται να συμμετάσχουν Ρευματολόγοι, Ρευματοπαθείς, Νοσηλευτές, Φυσικοθεραπευτές, Ψυχολόγοι, Εκπαιδευτικοί καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων. Το Forum θα προωθήσει το διάλογο και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών μέσα και από τη συγκρότηση ομάδων εργασίας. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν κυρίως την πρόσβαση στα φάρμακα, τα δικαιώματα των ασθενών και τα προβλήματα στη φροντίδα των χρόνιων ασθενών.
Τέλος πρόκειται να δρομολογηθούν οι λύσεις που περιλαμβάνονται στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις» που επικεντρώνονται στους παρακάτω άξονες δράσεων: Πολιτικές Υγείας, Ενημέρωση κοινού, Αρχεία καταγραφής ρευματοπαθών, υποστήριξη ρευματοπαθών, Εθελοντισμός, Εκπαίδευση, Έρευνα.