Εναρμονισμένες προδιαγραφές για τη σήμανση αλλεργιογόνων ζητεί η βιομηχανία τροφίμων
Την κατάρτιση ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τη σήμανση αλλεργιογόνων ουσιών στα προϊόντα ζήτησαν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί τροφίμων και ποτών από την Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί αναγκαίο βήμα για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς.
Η ΕΕ διαθέτει αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο αναφορικά με τις ετικέτες σήμανσης των αλλεργιογόνων ως συστατικά στα τρόφιμα. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της βιομηχανίας τροφίμων για την πρόληψη της μόλυνσης, οι κατασκευαστές σπάνια εγγυώνται ότι τα προϊόντα τους είναι εντελώς απαλλαγμένα από ίχνη ανεπιθύμητων αλλεργιογόνων ουσιών.
Για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή την αβεβαιότητα, χρησιμοποιούν την ετικέτα για την προφύλαξη ενάντια στα αλλεργιογόνα (PAL). Η εν λόγω ετικέτα έχει τη μορφή προειδοποίησης σχετικά με τη συσκευασία του προϊόντος που μπορεί να περιέχει ίχνη συγκεκριμένων αλλεργιογόνων, ακόμη και αν δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των συστατικών.
Από την πλευρά της, η FoodDrinkEurope προειδοποίησε ότι η απουσία πανευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με την PAL απειλεί την αξιοπιστία του συστήματος προς τους καταναλωτές, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους ασθενείς που πάσχουν από αλλεργίες και υπονομεύοντας την ενιαία αγορά.
Επί του παρόντος, η ΕΕ δεν διαθέτει ποσοτικά κριτήρια για τη σήμανση των αλλεργιογόνων ουσιών σε τρόφιμα ή ποτά, πράγμα που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να διενεργούν τη δική τους εκτίμηση κινδύνου.
Η FoodDrinkEurope ανέφερε στη EURACTIV ότι οι πάσχοντες από αλλεργίες πιστεύουν ότι μπορούν να καταναλώσουν με ασφάλεια ορισμένα προϊόντα, που στην πραγματικότητα ενδέχεται να αποτελούν απειλή.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/enarmonismenes-prodiagrafes-gia-ti-simansi-allergiogonon-zita-i-viomichania-trofimon/