“Εμφύλιος” μεταξύ των γιατρών για τις αλλαγές στους Ιατρικούς Συλλόγους
Εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Πανελλήνιου Ιατρικούς Συλλόγου έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα με αφορμή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των Συλλόγων ισχυροποιώντας περαιτέρω τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Οι ιατρικοί Σύλλογοι υποστηρίζουν πως γίνεται προσπάθεια φίμωσής τους και ισχυροποίηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ενώ ο ΠΙΣ από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε συμφωνηθεί μεταξύ των γιατρών το 2014.
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ):
-αποδυναμώνονται πλήρως οι Σύλλογοι αλλά και όλες οι επιστημονικές ενώσεις και εταιρείες κάτι που γίνεται «μέσα από μία καταφανή προσπάθεια του ΠΙΣ να καταστεί παντοκράτωρ, αυταρχικός και μοναδικός ρυθμιστής των πάντων, μοναδικός συνομιλητής και χειροκροτητής των πολιτειακών αρχών, απλά ένα δηλαδή δικτατορικό έκτρωμα».
-Για πρώτη φορά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας, αποκλείεται από τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας
– Ο ΙΣΑ δε θα συμμετέχει πλέον στις συζητήσεις στη Βουλή, όπου μέχρι τώρα παρίστατο μαζί με τον ΠΙΣ.
– Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η επικοινωνία του ΙΣΑ με τους Φορείς θα γίνεται μέσω του ΠΙΣ.
ΙΣΑ: ελεγχόμενος ο ΠΙΣ από την κυβέρνηση
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) στρέφεται μάλιστα κατά του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και προσωπικά κατά του προέδρου Μιχάλη Βλασταράκου λέγοντας ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι «να χαθεί το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης και έκφρασης των ιατρών της Αθήνας, με στόχο να μην ασκείται κριτική στην κυβέρνηση αλλά μοναδικός συνομιλητής της να είναι ένας ελεγχόμενος και εγκάθετος της πολιτικής εξουσίας ΠΙΣ».
Τι απαντά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος υποστήριξε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε συμφωνηθεί στον κλάδο σε Γενική Συνέλευση το 2014 και είχε καθυστερήσει η ψήφισή του λόγω των πολιτικών εξελίξεων.
«Σέβομαι τις όποιες απόψεις διατυπώνονται, αλλά πρώτος ως Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. οφείλω να υπερασπίζομαι τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Π.Ι.Σ., όπως η Γενική Συνέλευση που είναι το ανώτατο όργανο του Π.Ι.Σ., στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Παράλληλα, οφείλω να προασπίζω τα συμφέροντα του συνόλου των ιατρών της χώρας, είτε αυτοί ανήκουν σε μεγάλο, είτε σε μικρότερο Ιατρικό Σύλλογο» επισημαίνει καταλήγοντας.