Ελπίδες για τη θεραπεία της λευχαιμίας
Ακολουθώντας διαφορετικές μεθόδους δύο ερευνητικές ομάδες δημιούργησαν βλαστοκύτταρα που παράγουν το αίμα ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία εργαστηριακών ανθρώπινων κυττάρων, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν κλινικά.
Η μία ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Τζορτζ Ντέιλι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που δημοσίευσε τα ευρήματά της στην επιθεώρηση «Nature», χρησιμοποίησε χημικά σήματα για να μετατρέψει ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα σε ενδοθηλιακά κύτταρα.
Στη συνέχεια μέσω γενετικής επέμβασης μετέτρεψε τα ενδοθηλιακά κύτταρα σε ανώριμα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα, τα οποία μεταμοσχεύθηκαν στον μυελό των οστών ενήλικων ποντικών. Επειτα από μερικές εβδομάδες αυτά παρήγαγαν διάφορα είδη κυττάρων του ανθρώπινου αίματος.
Ο Ντέιλι δήλωσε ότι στο μέλλον θα είναι δυνατό να λαμβάνονται ενδοθηλιακά κύτταρα από υγιείς ανθρώπους δότες, να αναπρογραμματίζονται στο εργαστήριο ώστε να γίνονται αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα και μετά να εισάγονται σε ασθενείς. Στόχος των επιστημόνων είναι η εξατομικευμένη θεραπεία της λευχαιμίας χρησιμοποιώντας κύτταρα του ίδιου του ασθενούς.