Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία: Ζητά την αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας στις συντάξεις των υγειονομικών

Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία: Ζητά την αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας στις συντάξεις των υγειονομικών

Αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας στις συντάξεις των υγειονομικών προ του 1993 ζητεί η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς οι μειώσεις που υπέστησαν οι συντάξεις τους ήταν τεράστιες και δοκιμάζουν τις αντοχές και την υπομονή τους.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης, οι υγειονομικοί που εξήλθαν στη σύνταξη μετά το Μάιο του 2016 είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 35-40% σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Ο κ. Δεβλιώτης σημειώνει ότι «είμαστε ο μοναδικός κλάδος που υπέστη τόσο μεγάλες μειώσεις» και «η πολιτεία πρέπει να παρέμβει άμεσα για τις συντάξεις «πείνας» που λαμβάνουν οι υγειονομικοί έπειτα από 40 χρόνια εργασίας και προσφοράς».

Οι Έλληνες οδοντίατροι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η μείωση των συντάξεων των υγειονομικών δεν φαίνεται να βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας αυτή τη στιγμή. «Εμείς θέσαμε το ζήτημα στον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχαμε τα προεδρεία των Υγειονομικών Συλλόγων με τον κ. Χατζηδάκη και ζητήσαμε να του προτείνουμε σε συνεργασία με τους άλλους υγειονομικούς φορείς τρόπους για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα» αναφέρει ο κ. Δεβλιώτης.

Η επίλυση του προβλήματος μπορεί να επέλθει με την υποκατάσταση του απολεσθέντος κοινωνικού πόρου που καταργήθηκε από το 1998. Σημειώνεται πως οι δικηγόροι και οι μηχανικοί με την αξιοποίηση του κοινωνικού πόρου «κέρδισαν» μικρότερες μειώσεις στις συντάξεις τους.

«Απαιτούμε από το κράτος να καταθέσει αυτά που οφείλει: α) από την κατάργηση του ιατρόσημου 6,5% επί της τιμής των φαρμάκων – ποσό που ανέρχεται από το 1998 ως το 2014 σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, β) από την εισφορά των κλινών και γ) τους πόρους της στέγης υγειονομικών, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της και χρηματοδοτούν τον ΕΦΚΑ χωρίς καμία ανταποδοτικότητα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΟΟ, λέγοντας πως όλα αυτά πρέπει να επιμεριστούν στην ασφαλιστική μερίδα των υγειονομικών κι έτσι να αυξηθεί η σύνταξη. «Οι υγειονομικοί απαιτούν το σεβασμό της πολιτείας, ζητούν να σταματήσει ο εμπαιγμός τους και το κράτος να αποδώσει επιτέλους δικαιοσύνη» καταλήγει ο κ. Δεβλιώτης.