Ελλείματα και χρέη πνίγουν τον ΕΟΠΥΥ!
Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής έγινε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο απολογισμός του οργανισμού. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού, αυτή τη στιγμή, από 1.367.000.000, πήγαν στα 711 εκατ. Δηλαδή, από 1 δισ. έχουν φτάσει, σχεδόν, στο μισό. Είμαστε, δηλαδή, μείον 48% και είναι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Οργανισμού και μόνο, χωρίς να λάβουμε υπόψη τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης».
Αντίστοιχη είναι η εικόνα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και στους ιδιώτες παρόχους, με αύξηση της τάξεως του 60% των χρηματοροών, σε όλο το κομμάτι της ιδιωτικής αγοράς. Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΕΟΠΥΥ τώρα πληρώνει τους συμβεβλημένους γιατρούς για τον μήνα Σεπτέμβριο.
«Το κρίσιμο είναι, ότι φέτος ο ΕΟΠΥΥ απέδωσε στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στα υπόλοιπα πανεπιστημιακά, στρατιωτικά νοσοκομεία, 533 εκατ. ευρώ, όταν μέχρι τώρα απέδιδε μάξιμουμ 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο», είπε ο υπουργός Υγείας Υγείας και τόνισε ότι σήμερα υπάρχει σχέδιο που θα συμβάλλει στην «ηθικοποίηση» του συστήματος, καθώς όλοι γνωρίζουν πως η υγεία «υπήρξε πεδίο προκλητής ζήτησης, σπατάλης, διαφθοράς και συναλλαγής με συμφέροντα που εκμεταλλεύονταν τους αρρώστους».
Πολάκης και claw back
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ενημέρωσε, αναφερόμενος στο claw back, ότι θα εισπραχθεί με συμψηφισμούς τέτοιους ώστε να μην διακινδυνεύεται η λειτουργία επιχειρήσεων. «Θα εισπραχθεί με τέτοιο ρυθμό, κάθε μήνα, τμηματικά, ούτως ώστε να μην οδηγήσουμε σε οικονομική ασφυξία και σε απολύσεις επιχειρήσεις. Αν εσείς θέλετε να το μαζέψουμε όλο αύριο το πρωί, είναι νομικά εφικτό, αλλά θα κλείσουν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που εσείς κόπτεσθε», είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος κάλεσε επίσης την ΝΔ «να σταματήσει την επίδειξη ευαισθησίας για ζητήματα όπως η ειδική αγωγή, ιδίως απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία έβαλε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ασφαλισμένους».
Αναγραφή του προσδόκιμου
Στο ζήτημα που είχε ανακύψει με την αναγραφή του προσδόκιμου για την έγκριση θεραπείας καρκινοπαθούς, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Π. Γεωργακόπουλος και εξήγησε ότι πρόκειται για τα κριτήρια του πρωτοκόλλου, βάσει το οποίου το φάρμακο πήρε έγκριση για να κυκλοφορήσει. «Μπορούμε λοιπόν να αγνοήσουμε την εκτίμηση του γιατρού για το προσδόκιμο επιβίωσης που γίνεται σε όλες τις κλινικές και τα νοσοκομεία που κάνουν χημειοθεραπεία; Δεν ήταν μόνο στο συγκεκριμένο. Ίσα- ίσα που στο συγκεκριμένο επιβαλλόταν να δείξουν περισσότερη προσοχή οι γιατροί και να λένε ποιο είναι προσδόκιμο επιβίωσης, διότι πρόκειται για ένα ραδιενεργό φάρμακο άκρως τοξικό», εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλοντας ότι «το θέμα δημοσιοποιήθηκε για άλλους λόγους με χυδαίο τρόπο και με τρόπο που κλονίζει την εμπιστοσύνη των ασθενών προς την ιατρική κοινότητα».