Εχετε κόκκινα και ερεθισμένα μάτια;
Χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα που εργάζονται για πολλές ώρες στον υπολογιστή ή σε γραφεία με κλιματισμό ή που οδηγούν όλη μέρα, εμφανίζουν κόκκινα, ερεθισμένα μάτια, χωρίς λάμψη και ζωντάνια και θολή όραση. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία συχνή ελλιπώς διαγνωσμένη πάθηση, την ξηροφθαλμία, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και η οποία, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει συχνές λοιμώξεις του οφθαλμού, ουλές στην οφθαλμική επιφάνεια και μειωμένη ποιότητα ζωής.
Όπως εξηγεί ο οφθαλμίατρος Δημήτρης Παπαγεωργίου, «τα άτομα που πάσχουν από ξηροφθαλμία εμφανίζουν ανεπαρκή ύγρανση και λίπανση της επιφάνειας του ματιού, λόγω της ανεπαρκούς ποιότητας ή ποσότητας δακρύων. Αν το μάτι δεν ενυδατώνεται σωστά, προκαλεί δυσφορία, όπως τσούξιμο, φαγούρα, κάψιμο και θολή όραση».
Για πολλούς ανθρώπους, το ξηρό μάτι είναι συχνά το αποτέλεσμα του σημερινού πολυάσχολου τρόπου ζωής. Τα συμπτώματα μπορούν να αναπτυχθούν σε συνδυασμό με ορισμένες εργασίες που απαιτούν αυξημένη συγκέντρωση και λιγότερο συχνό βλεφαρισμό των ματιών, όπως η εργασία σε υπολογιστή ή σε κλιματιζόμενο περιβάλλον (γραφεία, αεροπλάνα), η οδήγηση ή η ανάγνωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ξηροφθαλμία μπορεί επίσης να οφείλεται σε φυσιολογικές αιτίες, όπως είναι η διαδικασία της γήρανσης, σε ορμονικές μεταβολές ή σε συγκεκριμένες ασθένειες (ρευματοειδής αρθρίτιδα και διαβήτης).
Τα περισσότερα άτομα με ξηροφθαλμία εμφανίζουν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα: θολή όραση, ειδικά στο τέλος της ημέρας ή μετά από έντονη προσπάθεια εστίασης σε μία εργασία, δυσφορία από τη χρήση φακών επαφής, υπερβολική δακρύρροια, κοκκίνισμα των ματιών, ερεθισμό, κάψιμο ή φαγούρα. Επίσης, πολλοί έχουν καταπονημένα μάτια έπειτα από σύντομα διαλείμματα από την ανάγνωση, έχουν την αίσθηση ξένου σώματος, όπως χώμα ή άμμος, ευαισθησία στο φως και εμφανίζουν αυξημένο ερεθισμό από τον αέρα ή τον καπνό, καθώς και ινώδη βλέννη μέσα ή γύρω από το μάτι.
Δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνώσει κανείς τη ξηροφθαλμία, καθώς μπορεί εύκολα να εκληφθεί ως κάποια άλλη πάθηση, όπως λοιμώξεις και αλλεργίες, επισημαίνουν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι η ξηροφθαλμία μπορεί να δυσκολέψει αρκετά τη ζωή των ασθενών και να επηρεάσει αρνητικά τις συνήθεις, καθημερινές δραστηριότητές τους.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, δεν υπάρχει θεραπεία για την ξηροφθαλμία, αλλά υπάρχει μια σειρά θεραπειών που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων της, όπως οι οφθαλμικές λιπαντικές σταγόνες που προσφέρουν ενισχυμένη ανακούφιση στα μάτια και βελτίωση στην όραση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Μέτρα πρόληψης
-Τον χειμώνα καλό θα είναι πάνω στο θερμαντικό σώμα που χρησιμοποιείτε να υπάρχει ένα σκεύος με νερό για την αύξηση της υγρασίας της ατμόσφαιρας.
-Το καλοκαίρι, όταν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, είναι καλό να αφήνετε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό.
-Όταν είστε προσηλωμένοι στην τηλεόραση ή σε κάποιο βιβλίο ή μπροστά από την οθόνη του Η/Υ να θυμόσαστε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας.
-Όταν φυσάει αέρας, καλό είναι να φοράτε γυαλιά, τα οποία προστατεύουν τα μάτια σας και τα δάκρυα δεν εξατμίζονται γρήγορα.
-Οι χρήστες φακών επαφής καλό είναι να ενσταλάζουν τεχνητά δάκρυα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πάνω από τους φακούς τους.