Δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ιατροδικαστικές δομές για τις κακοποιημένες γυναίκες

Δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ιατροδικαστικές δομές για τις κακοποιημένες γυναίκες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών που έχει ανακηρυχθεί η 25η Νοεμβρίου, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία ανοίγει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τις ιατροδικαστικές δομές στις κακοποιημένες γυναίκες που αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα, οι ιατροδικαστικές δομές που συμμετέχουν στη δράση θα παρέχουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες για μία ολόκληρη εβδομάδα, από 25 Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου 2017, σε γυναίκες που έχουν βρεθεί αβοήθητες απέναντι σε βίαιες συμπεριφορές ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ή τον εργασιακό τους χώρο.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που στη συγκεκριμένη δράση συμμετέχουν και ιατροδικαστικές δομές των νοσοκομείων που διαθέτουν την ειδικότητα του ιατροδικαστή, ενώ, όπως κάθε χρόνο, στη δράση συμμετέχουν και ιδιωτικές ιατροδικαστικές δομές. Οι δομές καλύπτουν μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα, Κέρκυρα, Άρτα, Σπάρτη και Σάμο.

Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιστότοπο της ΕΙΕ (www.hsfm.gr) και να ακολουθήσουν τον ειδικό σύνδεσμο που έχει δημιουργηθεί με τίτλο «Συνεργαζόμενες Ιατροδικαστικές δομές για κακοποιημένες».

Οι Έλληνες ιατροδικαστές υπενθυμίζουν ότι ο μόνος ιατρός που είναι ειδικός στην καταγραφή, εκτίμηση και πιστοποίηση των σωματικών βλαβών ή στην πιστοποίηση της σεξουαλικής βίας είναι ο ιατροδικαστής. Κανένα άλλο ιατρικό πιστοποιητικό από ιατρό διαφορετικής ειδικότητας δεν έχει αξία.

Δυστυχώς, όμως, ένα σοβαρό πρόβλημα που εντοπίζεται στην Ελλάδα είναι η μεγάλη έλλειψη ιατροδικαστικών δομών. Οι μισοί τουλάχιστον νομοί της χώρας μας δεν διαθέτουν ούτε ένα ιατροδικαστή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι, για παράδειγμα, ενώ τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στη χώρα μας σε 5.000 ετησίως, μόνο 150 από αυτά πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΙΕ Γρηγόρη Λέων, «η βία εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών είναι μία από τις περισσότερο συστηματικές και διαδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκτιμάται ότι πάνω από τρεις στις δέκα γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί σε κάποια στιγμή της ζωής τους σωματική ή σεξουαλική βία είτε από το σύντροφό τους είτε από έναν άγνωστό άνδρα».
«Οι κακοποιημένες γυναίκες είναι σημαντικό να γνωρίζουν τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν όταν πέφτουν θύματα κακοποίησης. Και η συγκεκριμένη δράση της ΕΙΕ έχει ακριβώς αυτό το σκοπό» καταλήγει ο κ. Λέων.

Share Button