Δείτε τι να φάτε για να αυξήσετε την απορρόφηση σιδήρου

Δείτε τι να φάτε για να αυξήσετε την απορρόφηση σιδήρου

Μια πρωτεΐνη με την ονομασία Heme Carrier Protein 1 (HCP1) είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κλειδί για την καλύτερη απορρόφηση του οργανικού σιδήρου από το έντερο.

Επιστήμονες από το Kings College του Λονδίνου ανακάλυψαν την πρωτεΐνη HCP1, η οποία βρίσκεται στο δωδεκαδάκτυλο, αλλά ανάλογα με τις αλλαγές που υφίστανται στις αποθήκες του οργανισμού μας σε σίδηρο, η πρωτεΐνη αυτή έχει τη δυνατότητα να αλλάζει θέση για να επιτρέπει λιγότερη ή περισσότερη απορρόφηση οργανικού σιδήρου.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την πρωτεΐνη αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα. Η έλλειψή του περιορίζει τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα και ως εκ τούτου προκαλεί μειωμένη αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και μεγάλη σωματική κούραση. Από την άλλη όμως, η υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο, δηλαδή η αιμοχρωμάτωση, είναι τοξική για ζωτικά όργανα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα στο θάνατο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τρόπος με τον οποίο το έντερο απορροφά καλύτερα τον οργανικό σίδηρο συνδεδεμένο με την αίμη δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός από τους επιστήμονες, οι οποίοι επιμένουν με νεότερες μελέτες, ώστε να γίνει πλήρης αποκρυπτογράφηση της διαδικασίας απορρόφησής του από τον οργανισμό μας.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν για τη Βρετανία, περίπου το 20% των γυναικών έχουν αναιμία. Οι γιατροί χορηγούν συμπληρώματα ανόργανου σιδήρου, όμως αυτά δεν απορροφώνται ικανοποιητικά και ταυτόχρονα προκαλούν πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Αν, λοιπόν, οι εξετάσεις αίματος δείχνουν το σίδηρο σε χαμηλά επίπεδα και έχοντας υπόψη ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου για τις ενήλικες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι περίπου 15-20 mg/ημέρα, ενώ για τους ενήλικες άνδρες είναι περίπου 10 mg/ ημέρα, δείτε τι πρέπει να καταναλώσετε για να τον ανεβάσετε και να «ανέβετε» κι εσείς.

Σπανάκι

Όσοι δεν πείστηκαν και το άφησαν έξω από τις διατροφικές του επιλογές, χάνουν το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου που παρέχει, τις βιταμίνες και τα θρεπτικά του συστατικά, συν την υπέροχη γεύση που δίνει στις σαλάτες, στα σάντουιτς, τις σούπες κ.ο.κ.

Μοσχάρι

Εν προκειμένω δεν θα χρειαστεί να σας πείσουμε, καθώς το μοσχάρι αποτελεί αγαπημένη τροφή των περισσότερων κρεατοφάγων. Τα 85 γραμμάρια μοσχαριού παρέχουν περίπου το ¼ της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σιδήρου, επειδή, όμως, η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο καθώς αυξάνει τη χοληστερίνη, μην το επιλέγετε περισσότερες από 1-2 φορές την εβδομάδα και προτιμήστε το όσο πιο άπαχο γίνεται, καθαρισμένο από λίπος.

Τόνος

Ο τόνος κονσέρβα αποτελεί την εύκολη λύση όταν δεν έχετε μαγειρέψει: μπορείτε να τον προσθέσετε στη σαλάτα, να τον αναμείξετε με φασόλια και λαχανικά, να τον καταναλώσετε με κράκερ ολικής άλεσης, στη σάλτσα για τα μακαρόνια κ.ο.κ. κι εκτός από νοστιμιά, να χαρίσετε σίδηρο στον οργανισμό σας. Όπως με όλες τις κονσέρβες, έτσι κι εδώ θα πρέπει να διατηρήσετε το μέτρο και να μην ξεπερνάτε την κατανάλωσή του 1-2 φορές την εβδομάδα.

Δημητριακά

Ξεκινήστε τη μέρα σας από το πρωί με σίδηρο, με εμπλουτισμένα δημητριακά που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καλύπτουν πολύ μεγάλο ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Αν δεν προλαβαίνετε να τα καταναλώσετε το πρωί, προσθέστε τα σε κάποιο άλλο γεύμα της ημέρας για να λάβετε τα οφέλη τους.

Share Button