Δείτε πως η διατροφή σχετίζεται με την πρόωρη εμμηνόπαυση!
Σημαντική αποδεικνύεται η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών, κυρίως από γυναίκες, καθώς νέα αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι μπορεί να σχετίζεται με την αποφυγή της πρόωρης εμμηνόπαυσης!
Αναλυτικά, σε έρευνα, που διεξήχθη στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και ‘Αμχερστ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, αναλύθηκαν στοιχεία για 116.000 γυναίκες, συσχετίζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες με το χρόνο της εμμηνόπαυσης.
Οι γυναίκες που λάμβαναν περίπου το 6,5% των καθημερινών θερμίδων τους με τη μορφή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, είχαν κατά μέσο όρο 16% μικρότερο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση, σε σχέση με τις γυναίκες που έπαιρναν μόνο το 4% των θερμίδων τους από τις φυτικές πρωτεΐνες.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, μια γυναίκα που με την τροφή της λαμβάνει 2.000 θερμίδες/μέρα, συνιστάται να καταναλώνει 32,5 γραμμάρια φυτικών πρωτεϊνών (δημητριακά ολικής άλεσης, σόγια, τόφου, ξηρούς καρπούς κ.ά.), προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο να χάσει νωρίς τη γονιμότητά της.
Πρόωρη θεωρείται η εμμηνόπαυση που έρχεται πριν από την ηλικία των 45 ετών, κάτι που συμβαίνει περίπου στο 10% των γυναικών και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, οστεοπόρωσης, άνοιας κ.ά. Γι’ αυτό και οι ερευνητές ανέφεραν ότι η επιλογή της κατάλληλης διατροφής για τη μείωση της πιθανότητας πρόωρης εμμηνόπαυσης, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μελετηθεί πλέον περισσότερο.
Μάλιστα παλαιότερη μελέτη για τη διατροφή και τη συμβολή της στην αποφυγή της πρόωρης εμμηνόπαυση είχε διαπιστώσει ότι και τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν!
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.