Δείτε ποιες περιοχές είναι σε καραντίνα εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου!
Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που εμφανίστηκαν ακόμη και στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκτός από τα Μέγαρα Αττικής, την Τανάγρα Βοιωτίας, τη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, μία νέα περιοχή τέθηκε σε καραντίνα, η Ηλιούπολη Αττικής μετά την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.
Έτσι, στις προαναφερθείσες περιοχές έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα αποκλεισμού από αιμοδοσία, δηλαδή αποκλείονται αιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται σε αυτές για διάστημα 28 ημερών.
Παράλληλα οι μονάδες αίματος/πλάσματος/αιμοπεταλίων που έχουν συλλεχθεί από αιμοδότες προερχόμενους από τους τέσσερις δήμους δεσμεύονται.
Την ίδια στιγμή το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί τις υπηρεσίες αιμοδοσίας που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες κατά το παρελθόν δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου να εντείνουν την ενημέρωση των τοπικών συλλόγων/ομάδων εθελοντών αιμοδοτών με έμφαση στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες λόγω των μέτρων αποκλεισμού και να ενεργοποιήσουν τους τοπικούς φορείς, για τη διοργάνωση εκτάκτων αιμοληψιών.
Κυρίως όμως τους ζητεί να διατηρήσουν επαρκή αποθέματα ώστε σε συνεννόηση με το Ε.ΚΕ.Α να καλυφθούν ενδεχόμενες έκτακτες ανάγκες άλλων γεωγραφικών περιοχών.
Πώς μεταδίδεται ο ιός και ποια τα συμπτώματα της νόσου
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, συνήθως των κοινών κουνουπιών.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.
Το 20% αυτών που μολύνονται εμφανίζουν την ήπια μορφή της νόσου, και εμφανίζουν συμπτώματα γριππώδους συνδρομής, δηλαδή πυρετό, πονοκέφαλο, καταβολή δυνάμεων, πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιά, ανορεξία), το δέρμα και να διογκωθούν οι λεμφαδένες. Στην ήπια μορφή της νόσου τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε 3 έως 6 ημέρες.
Λιγότερο από το 1% αυτών που μολύνονται παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.
Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ( άνω των 50 ετών), ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Εμβόλιο και ειδική θεραπεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Οδηγίες προφύλαξης
Η ατομική προστασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν:
• Ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα
• Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα
• Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης)
• Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού
• Χρήση κουνουπιέρας, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες
• Χρήση εντομοκτόνων αέρος, σύμφωνα με τις οδηγίες των συσκευασιών τους
• Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών που απομακρύνουν τα κουνούπια
• Τοποθέτηση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια
• Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια
• Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες
• Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες, πχ γλάστρες, βάζα, υδρορροές κλπ καθώς σε αυτά τα σημεία συνήθως αφήνουν τα αυγά τους τα κουνούπια