Τα δεδομένα που δημοσιεύουμε στο Διαδίκτυο μένουν εκεί για πάντα;
Τα δεδομένα που δημοσιεύουμε στο Διαδίκτυο μένουν εκεί για πάντα; Η ερώτηση αυτή υποβλήθηκε επανειλημμένως από μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars) που υλοποίησε η δράση Saferinternet.gr σε συνεργασία με το ΙΤΥΕ Διόφαντος σε όλη την Ελλάδα. Τα webinars υλοποιήθηκαν την περίοδο Δεκεμβρίου 2015 – Μαρτίου 2016 με τη συμμετοχή 39.000 μαθητών και των εκπαιδευτικών τους από την Α’θμια και τη Β’θμια εκπαίδευση, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Σύνδεση με Σύνεση» με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των ανηλίκων αναφορικά με την ορθή, υπεύθυνη και ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
Η Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ανέδειξε τα εξής θέματα: την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, το ανεπιθύμητο διαδικτυακό περιεχόμενο, τις οικονομικές απάτες, το ζήτημα των άγνωστων «φίλων», το cyberbullying, και τη σημασία της κριτικής μας σκέψης.
Μέσα από το διαδραστικό χαρακτήρα της παρουσίασης και τη χρήση διακεκριμένων ταινιών & βίντεο της δράσης Saferinternet.gr και του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης Insafe που προβλήθηκαν μέσω της πλατφόρμας του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, αναδείχθηκαν με ιδιαίτερα προσιτό τρόπο περιστατικά και συμπεριφορές των ανηλίκων από την πραγματική ζωή. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά και οι έφηβοι μπόρεσαν να ταυτιστούν με τους πρωταγωνιστές και να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να είναι το ίδιο προσεκτικοί τόσο στο φυσικό όσο και στον ψηφιακό κόσμο, αλλά και να ενδυναμωθούν ταυτόχρονα, ώστε να μιλούν χωρίς φόβο εάν πέσουν θύματα οποιασδήποτε μορφής ρητορικής μίσους, διακρίσεων ή εκφοβισμού και να αισθάνονται δυνατά να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις.
Επιπλέον, τα παιδιά κατανόησαν τη σημασία της υπεράσπισης των δικαιωμάτων που έχουν στο Διαδίκτυο, αλλά και του σεβασμού των υποχρεώσεών που απορρέουν από αυτά τα δικαιώματα καθώς και τον οφειλόμενο σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές της δημοκρατικής συμμετοχής.