Ασθενείς με καρκίνο εγκαταλείπουν τη θεραπεία τους

Σε κίνδυνο η Υγεία σε Πρέβεζα, Πάργα, Σύβοτα

Εχει αυξηθεί η οικονομική δυσχέρεια των ογκολογικών ασθενών. Πολλοί από αυτούς λαμβάνουν μέχρι και 5 φάρμακα τη μέρα, γι’ αυτό μειώνεται η συμμόρφωσή τους στη θεραπεία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εγκαταλείπουν τη θεραπεία τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μιλώντας στο συνέδριο Cancer Policy & Economics που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Παράλληλα περίπου το 40% των ασθενών έχει δυσκολία πρόσβασης στο γιατρό του στο πρώτο ραντεβού, λόγω μεγάλης αναμονής στα ιατρεία των νοσοκομείων, και εκεί υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης της έναρξης της θεραπείας. «Ενώ πάνω από το 50% των ασθενών πάσχει από κατάθλιψη, γι’ αυτό πρέπει να καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους» ανέφερε ο κ. Σουλιώτης, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να επενδύσουμε και στην εκπαίδευση των ασθενών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 27,1% των ασθενών εξακολουθεί και καπνίζει, επιβαρύνοντας την κατάσταση της υγείας του».

Από την πλευρά του ο παθολόγος-ογκολόγος Πάρις Κοσμίδης, τόνισε ότι ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη. «Το 2020 ο καρκίνος θα φτάσει τα επίπεδα επιδημίας πλησιάζοντας τις 15 εκατομμύρια περιπτώσεις» ανέφερε ο κ. Κοσμίδης. Ευτυχώς όμως, η έρευνα προοδεύει και τα νέα φάρμακα είναι πιο στοχευμένα  και πιο αποτελεσματικά και οι θάνατοι μειώνονται.

«Περισσότερα φάρμακα, λιγότεροι θάνατοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο παθολόγος – ογκολόγος Βασίλειος Μπαρμπούνης. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία, η μείωση κατά 1% της θνησιμότητας από καρκίνο στις ΗΠΑ εξοικονομεί πάνω από 500 εκ. δολάρια. Η καινοτομία των νέων θεραπειών αύξησε σημαντικά την επιβίωση των ασθενών. «Τα καινοτόμα φάρμακα μπορεί να είναι ακριβότερα, αλλά μακροπρόθεσμα επιφέρουν εξοικονόμηση στα συστήματα υγείας» είπε ο κ. Μπαρμπούνης.

«Το κεντρικό πρόσωπο στο σύστημα υγείας πρέπει να είναι ο ασθενής» ανέφερε η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών.  Όμως ο ογκολογικός ασθενής δεν αντιμετωπίζεται σωστά όταν λόγω του καρκίνου πολλοί ασθενείς χάνουν τις δουλειές τους και πέφτουν σε οικονομική ανέχεια. Οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού πληρώνουν πλέον το 60% του κόστους θεραπείας τους, όταν πριν 3 χρόνια είχαν 100% κάλυψη και δεν πλήρωναν τίποτα.

«Στο όνομα του περιορισμού της σπατάλης, περάσαμε στην εποχή του παραμελημένου ασθενή, που κοστίζει πολλαπλάσια στο σύστημα υγείας» είπε η Πρόεδρος του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.», λέγοντας πως το «ΚΕΦΙ» στηρίζει ασθενείς και οικογένειες, σε όλες τις φάσεις ακόμα και αυτούς του τελικού σταδίου και αγωνίζεται η Πολιτεία να ενισχύσει τις δομές της, όπως είναι ειδικοί ξενώνες σε συνδυασμό με την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη.