Αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου στους πατέρες μονογονεϊκών οικογενειών
Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι υπερδιπλάσιος για τους πατέρες μονογονεϊκών οικογενειών σε σχέση με τις μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών και τους πατέρες που έχουν σύντροφο, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και έγινε στον Καναδά.
«Η μελέτη μας υπογραμμίζει ότι οι πατέρες μονογονεϊκών οικογενειών έχουν υψηλότερη θνησιμότητα και καταδεικνύει την ανάγκη για πολιτικές στον τομέα της δημόσιας υγείας που θα συμβάλουν να εντοπίζονται και να υποστηρίζονται οι άνδρες αυτοί», δήλωσε η ερευνήτρια για θέματα δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Μαρία Κιού.
Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται από την επιθεώρηση The Lancet Public Health, συντάχθηκε μετά την μελέτη των απαντήσεων σε ερωτηματολόγια για θέματα υγείας που υποβλήθηκαν σε 40.500 ανθρώπους μεταξύ του 2000 και του 2012.
Μεταξύ των 871 πατέρων μονογονεϊκών οικογενειών που καταμετρήθηκαν, η αναλογία της θνησιμότητας έφτανε τους 5,8 στους χίλιους. Αυτό είναι σαφώς υψηλότερο από αυτό που διαπιστώθηκε μεταξύ των μητέρων μονογονεϊκών οικογενειών (1,7 στις χίλιες) και μεταξύ των πατέρων που συντροφεύονται (1,9 στους χίλιους).
Λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους παράγοντες στους πατέρες μονογονεϊκών οικογενειών, οι οποίοι είναι κατά μέσον όρο μεγαλύτερης ηλικίας και προσβάλλονται πιο συχνά από καρκίνο ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ο κίνδυνος θανάτου εξακολουθεί να είναι διπλάσιος.
Η αιτία γι’αυτό δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα, αλλά οι ερευνητές υποψιάζονται το στρες και «τρόπους ζωής λιγότερο υγιεινούς»: λιγότερο ισορροπημένη διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης και μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ.
Επιπλεόν, οι άνδρες έχουν, όπως φαίνεται, «λιγότερο συχνά ένα κοινωνικό δίκτυο, μια κοινωνική βοήθεια ή μια στήριξη στην ανατροφή των παιδιών τους» απ’ό,τι οι μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών.
Σε σχέση με αυτές, οι οποίες είναι συχνότερα μόνες τους γιατί τις έχει εγκαταλείψει ο σύντροφός τους πριν από τη γέννηση του παιδιού, οι πατέρες που είναι μόνοι τους είναι τις περισσότερες φορές χήροι, διαζευγμένοι ή σε διάσταση έπειτα από μια μακροχρόνια σχέση.
Οι χωρισμοί αποτελούν την αιτία που όλο και περισσότερα παιδιά στον κόσμο ζουν με έναν γονέα.
Στις ΗΠΑ, το ποσοστό ανήλθε από 8 σε 23% μεταξύ του 1960 και του 2016, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφών. Στην Ευρώπη, η Δανία είναι σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό μονογονεϊκών οικογενειών (23% με γυναίκα, 7% με άνδρα).
Ο δημογράφος του ΟΗΕ Τζόζεφ Τσέιμι είχε υπολογίσει το 2016 ότι «από τα 2,3 δισεκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, το 14%, δηλαδή 320 εκατομμύρια, ζουν σε μια μονογονεϊκή οικογένεια».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ