Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών – θυμάτων από ανθρωποκτονίες

Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών – θυμάτων από ανθρωποκτονίες

Στην Ευρώπη κάθε χρόνο 9.100 παιδιά ηλικίας από 0-19 ετών χάνουν τη ζωή τους από κακώσεις. Το ένα τρίτο από αυτές αφορούν κακώσεις που έχουν προκληθεί εσκεμμένα. 18.000.000 παιδιά στην Ευρώπη έχουν υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης. 44.000.000 παιδιά στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν υποστεί μία μορφή σωματικής κακοποίησης, ενώ το 23% αυτών είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ο δείκτης παιδικών αυτοκτονιών στην Ελλάδα είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη με τιμή για τα αγόρια 0,40 ανά 100.000 (με υψηλότερο στη Λιθουανία με τιμή 6,58) και για τα κορίτσια 0,11 στη χώρα μας (με υψηλότερη τιμή 2,09 στην Ιρλανδία). Στη χώρα μας μεταξύ 2012 και 2013 είχαμε αύξηση 20% των θυμάτων- παιδιών (έως 19 ετών) από ανθρωποκτονίες ή άλλες βίαιες ενέργειες.

Αυτά αναφέρονται σε μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα στην οποία συμμετείχε η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία. Η έρευνα είχε ως βασικό σκοπό τη μελέτη των επιτροπών αξιολόγησης των παιδικών θανάτων ανά την Ευρώπη με στόχο την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης, των παιδικών ατυχημάτων και των παιδικών αυτοκτονιών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόριο Λέων, «θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να εισαγάγουν προγράμματα αξιολόγησης των παιδικών θανάτων από ειδικές διεπιστημονικές επιτροπές που θα έχουν ως βασικό σκοπό τη μελέτη των θανάτων που διαπιστώνονται στην παιδική ηλικία, καθώς και τη δημιουργία προληπτικών μέτρων προς αποτροπή αυτών».

Τα προγράμματα αυτά θα συμβάλλουν σημαντικά στον εντοπισμό των παραγόντων που οδηγούν σε ατυχήματα, σε αυτοκτονίες ή σε θανατηφόρα περιστατικά κακοποίησης. Με προληπτικά μέτρα, κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες μπορούν να αντιμετωπισθούν έτσι ώστε να έχουμε αντίστοιχη μείωση και στα περιστατικά των θανάτων της παιδικής ηλικίας. Ήδη τέτοιες επιτροπές υπάρχουν σε ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Ρουμανία.

«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει δημιουργήσει μία τέτοια επιτροπή και ελπίζουμε το Υπουργείο Υγείας να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση» τονίζει ο κ. Λέων και προσθέτει ότι «πολλά σημαντικά πράγματα στην Ελλάδα αναβάλλονται λόγω κόστους και οικονομικής κρίσης, όμως η δημιουργία της συγκεκριμένης επιτροπής είναι απλά θέμα πολιτικής βούλησης και την οφείλουμε στα παιδιά μας».