Ελπίδες για νέα θεραπεία της σχιζοφρένειας
Αν και 24 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από σχιζοφρένεια,η ιατρική κοινότητα δεν έχει καταφέρει να βρει μέχρι σήμερα κάποια αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία. Μία νέα ολλανδική μελέτη, ωστόσο, δίνει ελπίδες ότι το θεραπευτικό σχήμα για τη σχιζοφρένεια μπορεί να βρίσκεται πολύ πιο κοντά απ’ όσο φαντάζονταν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, η ασπιρίνη και ορισμένα άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως τα οιστρογόνα και η αντιοξειδωτική ουσία Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC, μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων φαρμάκων για τη θεραπεία της ασθένειας. Τα συγκεκριμένα συμπεράσματα προέκυψαν από μετα-ανάλυση στοιχείων από 26 κλινικές δοκιμές. Η ανάλυση έδειξε ότι η ασπιρίνη και μερικές ακόμη ουσίες βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα των ασθενών με σχιζοφρένεια.
Μέχρι σήμερα, η φαρμακευτική αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας επικεντρώνεται στη ρύθμιση του επιπέδου ενός ζωτικού νευροδιαβιβαστή, της ντοπαμίνης, στον εγκέφαλο των ασθενών. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών, το 20% έως 30%, δεν ανταποκρίνονται σχεδόν καθόλου στην υπάρχουσα θεραπεία με τα αντιψυχωσικά φάρμακα.
Η παρούσα έρευνα βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με παλαιότερες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η εμφάνιση σχιζοφρένειας συνδέεται με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και μειωμένα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να οδηγηθούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας, μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών.
Τα γονίδια της εγκληματικής συμπεριφοράς ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Ευρωβαρόμετρο: Η Υγεία προτεραιότητα της καινοτομίας ψηφίζουν οι πολίτες
Γιατί αυξάνονται οι επιδημίες παγκοσμίως;
Διαβάστε περισσότερα