Έρευνα: O ρόλος της ψυχοθεραπείας στην αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας

Έρευνα: O ρόλος της ψυχοθεραπείας στην αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας

Νέα δεδομένα που θέλουν τη ψυχοθεραπεία εξίσου αποτελεσματική με τα αντιψυχωτικά φάρμακα καταδεικνύει έρευνα του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ με επικεφαλής τον καθηγητή Άντονι Μόρισον, ειδικό σε θέματα ψύχωσης. Σύμφωνα το BBC, τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» και αναφέρουν ότι το 46% των σχιζοφρενών ασθενών που έκαναν ψυχοθεραπεία εμφάνισαν την ίδια θετική αντίδραση με όσους λάμβαναν ψυχοφάρμακα.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έκαναν επί ενάμιση χρόνο κλινικές δοκιμές σε σχιζοφρενείς που ακολουθούσαν γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία. Η εν λόγω θεραπευτική τεχνική απομονώνει επιμέρους προβλήματα του ασθενούς, όπως το άκουσμα ανύπαρκτων φωνών, τις παρανοϊκές σκέψεις και την ακραία αντικοινωνικότητα, προσπαθώντας να τα εξαλείψει με το να ωθήσει στον ασθενή να υιοθετήσει νέες νοητικές στάσεις και συμπεριφορές. Δείξαμε πολύ πειστικά ότι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία», δήλωσε ο Άντονι Μόρισον. Υπογράμμισε όμως πως, παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, «αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς με σχιζοφρένεια μπορούν ή θα έπρεπε να σταματήσουν τα φάρμακά τους».

Η σημασία της συνδυαστικής θεραπείας
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μέχρι σήμερα μόνο ένα μικρό ποσοστό ατόμων που πάσχουν από σχιζοφρένεια (ή κάποια παρεμφερή πάθηση) αντιμετωπίζονται με ψυχοθεραπεία, καθώς οι γιατροί συνιστούν στην μεγάλη πλειονότητα των ασθενών την χρήση φαρμάκων. Όμως τα ψυχοφάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα σε πολλούς ασθενείς, ενώ μακροπρόθεσμα μπορούν να επιφέρουν και παρενέργειες, όπως εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, μυϊκούς σπασμούς, κίνδυνο εμφράγματος και αύξηση βάρους.Τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς με σχιζοφρένεια, σύμφωνα με την έρευνα, καταλήγουν να μην παίρνουν τα φάρμακά τους, επειδή δεν είναι αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες, η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει κυρίως αυτούς τους ασθενείς που δεν αντιδρούν στα φάρμακα.
Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Νιούκασλ Ντάγκλας Τέρκινγκτον, πρόσθεσε: «Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματά μας ήταν ότι όταν τους δίνεται η δυνατότητα επιλογής, οι περισσότεροι ασθενείς συμφωνούν να δοκιμάσουν τη γνωσιακή θεραπεία». Όπως είπε, η καλύτερη θεραπεία για ένα σχιζοφρενή είναι τελικά ο συνδυασμός φαρμάκων και γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας. Όμως, τόνισε ότι, ενώ σχεδόν σε κάθε ασθενή προσφέρονται φάρμακα, σε ελάχιστους δίνεται η επιλογή της ψυχοθεραπείας.

Η σχιζοφρένεια σε αριθμούς
Από σχιζοφρένεια πάσχει περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, που εμφανίζει συμπτώματα όπως ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις, παράνοια, συναισθηματικές διαταραχές, αδυναμία κοινωνικών σχέσεων και σοβαρή δυσκολία εκτέλεσης των αναγκαίων καθημερινών καθηκόντων. Στην αγορά κυκλοφορούν περίπου 20 αντιψυχωτικά φάρμακα (όπως ρισπεριδόνη, αλοπεριδόλη, κλοζαπίνη κ.α.), που συχνά είναι αποτελεσματικά στην πρόσκαιρη μείωση των συμπτωμάτων. Στην προσπάθεια ελέγχου  μιας τόσο δύσκολα αντιμετωπίσιμης ασθένειας οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι ψυχίατροι και οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι να αλλάξουν την κατεστημένη νοοτροπία και να δοκιμάσουν νέες θεραπευτικές μεθόδους προς όφελος των ασθενών.

Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share Button Έρευνα: O ρόλος της ψυχοθεραπείας στην αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας