Αντιμετωπίζεται η αλλεργική ρινίτιδα με βελονισμό;

Αντιμετωπίζεται η αλλεργική ρινίτιδα με βελονισμό;

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μία φλεγμονή του βλεννογόνου της μύτης που προκαλείται από την επαφή, κατά τη διάρκεια της αναπνοής, με τη γύρη καθώς και με μύκητες που βρίσκονται στον εισπνεόμενο αέρα, σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου. Το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα είναι περίπου 10%. Αν, παρ’όλα αυτά, λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι κι άλλοι άνθρωποι πάσχουν αλλά σε ελαφρυά μορφή, πράγμα που τους κάνει να “υποτιμούν“ τη συμπτωματολογία, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο.

Εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Κάποιες φορές ενοχλητικά συμπτώματα στα μάτια, όπως υπερέκκριση δακρύων, ήπιο αίσθημα καψίματος ή κνησμού προπορεύονται της έναρξης των συμπτωμάτων της ρινίτιδας.

Τα συμπτώματα της  αλλεργικής ρινίτιδας είναι

•           φτερνίσματα

•           ρινική συμφόρηση

•           ανοσμία (ελαττωμένη ή απούσα όσφρηση)

•           ρινική καταρροή

τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως:

•           κνησμός στο φάρυγγα και τα μάτια

•           επιπεφυκίτιδα

•           κεφαλαλγία

Η αλλεργική ρινίτιδα συνήθως έχει εποχική εντόπιση που μπορεί να είναι διαφορετική στο κάθε άτομο. Συχνότερα συμβαίνει την άνοιξη αλλά υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν από  αυτήν μόνο το χειμώνα ή το φθινόπωρο ή το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει διότι είναι διαφορετικές οι αλλεργιογόνες ουσίες που προκαλούν την αλλεργική ρινίτιδα στον καθένα.

 

Η αλλεργική ρινίτιδα στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, για την αλλεργική ρινίτιδα ευθύνεται η ελαττωμένη ενέργεια και πιο συγκεκριμένα, η αμυντική ενέργεια του οργανισμού, στο επίπεδο του πνεύμονα, του νεφρού και του σπλήνα, με επακόλουθη αμυντική ανικανότητά τους στις εξωτερικές επιθέσεις από τον άνεμο, το κρύο και άλλους παράγοντες.

Την περίοδο μετάβασης από τον χειμώνα στην άνοιξη, o άνεμος και το κρύο προσβάλλουν τους πνεύμονες. Αν κατά την περίοδο αυτή ο ασθενής δεν τύχει της απαραίτητης φροντίδας και επιπλέον έχει και προδιάθεση, τότε για την αλλεργική ρινίτιδα βρίσκεται πρόσφορο έδαφος.

Για την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, αυτή η εξωτερική κλιματική προδιάθεση (άνεμος και κρύο) είναι η θεμελιώδης αιτία που η αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται κυρίως την περίοδο μετάβασης από τον χειμώνα στην άνοιξη,  παρά τις άλλες περιόδους του έτους.

Ο ιατρός βελονιστής τοποθετεί λεπτές μεταλλικές βελόνες στο σώμα του ασθενούς σε σημεία που επηρεάζουν τη λειτουργία του πνεύμονα, αλλά και άλλων οργάνων. Έτσι ενδυναμώνεται στοχευμένα το κάθε όργανο, όσο και συνολικά ο οργανισμός.

Η τοποθέτηση των βελόνων εναρμονίζει τη λειτουργία του σώματος και επιτρέπει στον ασθενή να αντιδρά επιτυχώς στην επαφή με τα αλλεργιογόνα, αποφεύγοντας την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

 

Πως λειτουργεί ο βελονισμός

Ο βελονισμός ερεθίζει το νευρικό σύστημα και προκαλεί την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστικών μορίων, επηρεάζοντας έτσι τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του σώματος προάγοντας τόσο τη φυσική όσο και την ψυχολογική ευεξία. Ο ερεθισμός συγκεκριμένων βελονιστικών σημείων έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει κάποιες περιοχές του εγκεφάλου, γνωστές για την ικανότητά τους να ελαττώνουν την αίσθηση του πόνου και του άγχους (Hui 2010).

Πως ο βελονισμός βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου και της συμφόρησης σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα;

• ρυθμίζοντας τα επίπεδα IgE και κυτταροκινών στο αίμα που, ως γνωστόν, συμμετέχουν στην αλλεργική αντίδραση σε εξογενή αλλεργιογόνα (Ng 2004, Rao 200, Roberts 2008)

• ερεθίζοντας νευρικά κύτταρα σε διάφορους ιστούς του σωματος, πράγμα που οδηγεί σε απελευθέρωση ενδορφινών και άλλων νευροδιαβιβαστικών ουσιών επηρεάζοντας τα νευρικά ερεθίσματα πόνου τόσο στο κεντρικό νευρικό σύστημα όσο και στο νωτιαίο μυελό (Pomeranz 1987, Han 2004, Zhao 2008, Cheng 2009)

• μειώνοντας τη φλεγμονή προάγωντας την έκκριση αγγειοτροποποιητικών και ανοσοτροποποιητικών παραγώντων (Zijlstra 2003, Kavoussi 2007)

• εντείνοντας τη δράση των natural killer κυττάρων και τροποποιώντας τα ποσοστά των ανοσοποιητικών κυττάρων (Kawakita 2008)

• αυξάνοντας την τοπική μικροκυκλοφορία (Komori 2009), το οποίο βοηθάει στη διασπορά  του οιδήματος.

 

Πρόληψη της αλλεργικής ρινίτιδας με βελονισμό

Ο βελονισμός εν αντιθέσει με την κλασσική ιατρική έχει αποδειχτεί ως μια αποτελεσματική μέθοδος τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας.

Το να γίνει προληπτικά βελονισμός πριν από την έναρξη της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η καλύτερη θεραπευτική πρακτική που ακολουθείται, έτσι ώστε να είναι πολύ ευκολότερη η αντιμετώπισή της κατά την περίοδο της συνήθους εμφάνισής της και πριν την έξαρση των συμπτωμάτων. Η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσει κανείς το βελονισμό είναι 2 έως 3 μήνες πριν από την περίοδο που γνωρίζει ότι εμφανίζονται τα συμπτώματά του.

Θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας με βελονισμό

Όταν η αλλεργική ρινίτιδα παρουσιάζεται για πρώτη φορά ή όταν δεν έχει σταθεί δυνατό να γίνει προληπτικά ο βελονισμός, και πάλι αντιμετωπίζεται με βελονισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, επειδή τα συμπτώματα έχουν ήδη εμφανιστεί, ο βελονιστής θα πρέπει να αξιολογήσει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, να πάρει λεπτομερές ιστορικό για να διαπιστώσει ποιές ακριβώς δυσαρμονίες υπάρχουν. Ετσι μόνο μπορεί να δράσει στοχευμένα για να ξαναεναρμονίσει τις λειτουργίες του οργανισμού και να τονώσει την ικανότητά του να αντιμετωπίσει την παθολογική κατάσταση που βρίσκεται και τελικά να τον επαναφέρει σε     φυσιολογική κατάσταση.

Όσο πιο γρήγορα επέμβει ο βελονιστής, τόσο λιγότερο τα συμπτώματα χειροτερεύουν και τόσο πιο γρήγορη είναι η εμφάνιση του οφέλους.

Ολοκληρώνοντας, απ’ όσα έχουν ειπωθεί ως τώρα, είναι προφανές ότι πολύ σημαντικό είναι  να υπάρξει ένα πολύ λεπτομερές ιστορικό, όχι μόνο για τις ιδιεταιρότητες  που συνοδεύουν την αλλεργική ρινίτιδα στον κάθε ασθενή ξεχωριστά, αλλά κι επειδή σε κάθε ασθενή πάντα υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα (γνωστά και άγνωστα) που χρήζουν προσοχής και που ο βελονιστής δεν πρέπει να παραβλέψει.

Παραδείγματος χάριν, ο ψυχισμός του κάθε ασθενούς ή άλλες παθολογίες ή φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνει, ακόμα και συμπτώματα που περνούν απαρατήρητα καθώς και πολλές    άλλες λεπτομέριες.

Με το βελονισμό αντιμετωπίζεται συνολικά ολόκληρος ο οργανισμός που πάσχει και όχι μόνο τα συμπτώματα. Αυτό γίνεται επειδή με το βελονισμό χτυπάμε τη ρίζα του προβλήματος, την αιτία του, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να επέμβουμε σημαντικά στην εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Εξέχουσα υπεροχή της βελονοθεραπείας είναι ότι δεν χορηγούμε κανένα φάρμακο και καμία ουσία στο σώμα παρά μόνο τις βελόνες. Ο τρόπος με τον οποίον είναι φτιαγμένες οι βελόνες και η τεχνική τοποθέτησης δεν προκαλούν κανένα πόνο τόσο κατά την είσοδο της βελόνας όσο και κατά την παραμονή της στο σώμα.

Απουσία πόνου, απουσία παρενεργειών, απουσία αντενδείξεων και εντυπωσιακά αποτελέσματα κάνουν το βελονισμό μια άριστη θεραπευτική επιλογή για την αλλεργική ρινίτιδα.

Πόσες συνεδρίες είναι απαραίτητες;

Απ’ όσα έχουν ειπωθεί ως τώρα, είναι προφανές ότι για κάθε ασθενή τα πράγματα είναι διαφορετικά λόγω της διαφορετικής βαρύτητας της κάθε περίπτωσης, των διαφορετικών αιτιακών παραγώντων αλλά και της διαφορετικής γενικής κατάστασης, συνυπαρχουσών ασθενειών κλπ.

Για να έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα δεν είναι πάντως απαραίτητες πολλές συνεδρίες. Γενικά, με 6 έως 8 συνεδρίες επιτυγχάνουμε καλά αποτελέσματα.

Αν και στη “δυτική” ιατρική υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της αλλεργίας, με αυτού του είδους τις αγωγές υπάρχουν και πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες  όπως  υπνηλία και ανοσοκαταστολή, καθώς επίσης και εξάρτηση από φάρμακα. Αυτά έχουν παρακινήσει πολύ κόσμο να στραφεί σε αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων διαχείρησης της αλλεργίας, όπως ο βελονισμός.

 

Γιώργος Στεφάνου

Αιματολόγος, Ειδικός ιατρός ιατρικού βελονισμού

http://www.acuhealth.gr/

Share Button