Τονώστε τη δημιουργικότητά τους

Ένα χαρακτηριστικό που θαυμάζουμε συχνά στα μικρά παιδιά είναι η φαντασία τους. Πραγματικά, ειδικά μέχρι την ηλικία των πέντε ετών όπου σύμφωνα με τους εδικούς διαμορφώνεται ο χαρακτήρας τους, τα παιδιά ρουφάνε σα σφουγγάρι όλες τις πληροφορίες που λαμβάνουν από το περιβάλλον τους και τις επεξεργάζονται με τον πλέον δημιουργικό και ανορθόδοξο τρόπο.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι δημιουργικός, αφού η φαντασία και η δημιουργικότητα είναι στοιχεία που μπορούν να καλλιεργηθούν και εξαρτώνται από τα ερεθίσματα που δεχόμαστε. Αυτό που συμβαίνει όμως είναι ότι μεγαλώνοντας μαθαίνουμε να υπακούμε σε διάφορους κοινωνικούς κανόνες και να λειτουργούμε βάση ενός προγράμματος, οπότε η δημιουργικότητά μας καταπιέζεται σταδιακά.

Αντίθετα, τα μικρά παιδιά που δεν έχουν μάθει ακόμη να λειτουργούν σύμφωνα με τις συμβάσεις μπορούν και εκφράζονται πιο ελεύθερα χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους. Η ανάπτυξη και η έκφραση της δημιουργικότητά τους παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και τα βοηθά στο να χτίσουν την αυτοπεποίθησή τους. Γι’ αυτούς του λόγους οι γονείς θα πρέπει να τα βοηθούν υιοθετώντας μερικές πρακτικές μεθόδους όπως οι παρακάτω:

Ενθαρρύνετε την προσπάθεια: Πολλές φορές στην προσπάθεια να βοηθήσουμε τα παιδιά και να τους μάθουμε πώς να αποκτήσουν διάφορες δεξιότητες, τα καταπιέζουμε άθελά μας. Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί προσπαθεί να δένει τα κορδόνια του, συχνά επεμβαίνουμε για να το κάνουμε γρήγορα και σωστά, όπως του έχουμε δείξει. Αυτό που ξεχνάμε είναι ότι το παιδί έχει τη δικό του ρυθμό μάθησης και θα πρέπει να το αφήνουμε να ανακαλύψει τον δικό του τρόπο να καλύπτει τις μικρές καθημερινές του ανάγκες. Εξάλλου, γιατί να του στερήσετε τη χαρά ότι τα κατάφερε μόνο του;

Δεν υπάρχει πάντα σωστό και λάθος: Μία από τις πρώτες δημιουργικές δραστηριότητες των παιδιών είναι η ζωγραφική. Ένα συχνό λάθος των γονιών είναι ότι κριτικάρουν τις δημιουργίες των παιδιών τους σύμφωνα με τα δικά τους πρότυπα.Η δημιουργικότητα στηρίζεται στη δημιουργικότητα. Έτσι, σχόλια όπως «Προσπάθησε να ζωγραφίζεις μέσα στις γραμμές» ή «Ο ήλιος είναι κίτρινος όχι μωβ» μπορούν να αντικατασταθούν με τα: «Η ζωγραφιά σου θυμίζει αφηρημένη ζωγραφική, όπως του Πικάσσο¨, ή «Τί πρωτότυπη ιδέα να βάλεις μωβ χρώμα στον ήλιο. Θυμίζει ηλιοβασίλεμα!»

Να είστε ανοιχτόμυαλοι: Ο καλύτερος ίσως χώρος για να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους είναι μέσα στον ιδιωτικό τους χώρο. Αφήστε τα παιδιά σας να ζωγραφίσουν κάτι στον τοίχο του υπνοδωματίου τους, ίσως μια μικρή ζωγραφιά που σχεδιάσατε μαζί, ή γράψτε μερικούς στίχους από ένα αγαπημένο τους τραγούδι και διακοσμήστε το δωμάτιό τους ζητώντας και τη δική τους συμμετοχή. Ανάλογα με την ηλικία τους μπορούν ακόμη και να προσπαθήσουν να σχεδιάσουν το χώρο τους ζητώντας τους να κάνουν μερικούς απλούς αριθμητικούς υπολογισμούς για την τοποθέτηση των επίπλων.Μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να μη θυμίζει τα αψεγάδιαστα διακοσμημένα δωμάτια των περιοδικών αλλά θα είναι το δικό τους δωμάτιο!

 

Απαντήστε στις ερωτήσεις τους με… ερώτηση: Τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής τους τα παιδιά μας βομβαρδίζουν με ερωτήσεις αφού ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τα πάντα γύρω τους. Αντί λοιπόν να τους δίνουμε έτοιμες απαντήσεις θα ήταν πιο ενδιαφέρον να ενισχύουμε τη θέλησή τους για μάθηση. Στην ερώτηση λοιπόν, “Γιατί το φεγγάρι έχει τέτοιο σχήμα;” θα μπορούσατε να απαντήσετε “ Eσύ γιατί πιστεύεις; Tί λες να το ψάξουμε στο ιντερνέτ;”. Ακόμη και εσείς θα ανακαλύψετε πολλές χρήσιμες πληροφορίες μέσα από αυτή τη διαδικασία και θα μάθετε στο παιδί σας να σκέφτεται κριτικά.

Δείξτε ενδιαφέρον και ζητήστε τους να περιγράψουν τις δημιουργίες τους: Την επόμενη φορά που το παιδί σας θα σας δείξει μία κατασκευή ή μία ζωγραφιά που έφτιαξε αντί να περιοριστείτε σε ένα κολακευτικό σχόλιο αφιερώστε λίγο χρόνο και ζητήστε του να σας την περιγράψει. Με αυτό τον τρόπο του μαθαίνετε να εκφράζεται σωστά, να διατυπώνει φράσεις με σαφήνεια, εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό τους και τα βοηθάτε να είναι ακόμη πιο δημιουργικά στο μέλλον.